Zavítejte do kláštera Borovany na prohlídku šesti smysly se zážitky

Poznejte malebný jihočeský region Novohradsko-Doudlebsko a městečko Borovany. Zdejší klášter bývalých augustiniánů je dnes určen především vám všem, kteří máte rádi historii, pohodu, krásnou přírodu, vůni květin, dobrou kávu a zároveň se i pobavíte při poznávání nových věcí. Vydejte se tedy s námi za poznáním jednoho z nejmenších klášterů v Čechách. Zařaďte si klášter Borovany do svého výletního itineráře. 

Poznejte umělecké unikáty v borovanském klášteře

Až přijedete do města Borovany v jižních Čechách, vězte, že zde stojí jeden z prvních klášterů, který byl vystavěn po skončení husitských válek. Pokud jste milovníky historie, určitě vás potěší prohlídky kláštera „Šesti smysly se zážitky“, kdy vám průvodci zprostředkují historii kláštera formou zážitku tak, abyste ji pojali všemi smysly. Během ní také nakouknete do expozice Pokladů z diecéze, která skrývá opravdové umělecké unikáty. Jsou zde vzácně zdobené monstrance, klášterní roucha, gotické plastiky, velmi cenný obraz Madony z nedalekého Kamenného Újezdu. Výjimečným exponátem výstavy je fragment z pláště astrologa a astronoma Tycha Braheho. Většina z pokladů nebyla dosud nikdy vystavena.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Expozice v borovanském klášteře. Zdroj: Informační centrum v Borovanech
Expozice v borovanském klášteře. Zdroj: Informační centrum v Borovanech

Vezměte s sebou děti, zažijí jízdu pekelným tobogánem

Podzámčí kláštera nabízí další dvě expozice, které jsou určeny zejména malým návštěvníkům. Jak si žijí čerti v pekle, z čeho se vaří pekelné dobroty, co se musí naučit malí čerti ve škole a jak vypadá komnata samotného Lucipera? Toto všechno vám průvodci ukáží při prohlídce „Peklománie“, a když se nebudete bát, můžete si za odměnu vyzkoušet také jízdu pekelným tobogánem.

Kancelář výpravčího. Zdroj: Informační centrum kláštera Borovany
Kancelář výpravčího. Zdroj: Informační centrum kláštera Borovany

„Šš”, vláček jede! Kam? Přece z Borovan a do Borovan

Pokud raději jezdíte vlakem, máme pro vás připravenou expozici železnice „Vlakem z Borovan tam a zpátky“. Jaké vlaky jezdily v době první republiky? Jak vypadal každodenní život na železnici? Co znamená zkratka KFJB? Chcete si vyzkoušet, jak se sedí v historickém vagónu? Milovníky mašinek určitě potěší funkční model železnice, modely vlakových souprav a lokomotiv nebo prvorepubliková kancelář výpravčího. A pozor! Pokud navštívíte všechny tři expozice, budete mít jednu z nich zcela zdarma.

Zahradní koutek v borovanském klášteře. Zdroj: Informační centrum Borovansko
Zahradní koutek v borovanském klášteře. Zdroj: Informační centrum Borovansko

Přijďte načerpat energii do klášterních zahrad

Až se pobavíte a zároveň obohatíte o nové vědomosti při návštěvě klášterního areálu, můžete si udělat malou procházku klášterní zahradou, kde se seznámíte s neobyčejnými stromy a keři. Poznáte keř, ze kterého naše babičky navlékaly růžence nebo přivoníte k rostlině, která voní jako perníkové koření. Nevěříte? Letáček na cestu si vyzvedněte v infocentru.

Odpočívat můžete v nové „Zahradě květů“, která v průběhu roku mění svou tvář a vytváří stále nové nádherné kompozice, nebo v „Borůvkové zahradě“, kde máte jedinečnou možnost se dozvědět mnohé o úspěšném pěstování borůvek. Vychutnejte si tuto oázu klidu a poseďte ve stínu 250 let starého dřínu, přečtěte si zajímavou knihu, noviny nebo časopis při lahodném šálku kávy ze zámecké kavárny.

Areál borovanského kláštera. Zdroj: Informační centrum v Borovanech
Areál borovanského kláštera. Zdroj: Informační centrum v Borovanech

Klášter Borovany, pamětihodnost, kterou nesmíte minout

Klášter v Borovanech založil v 15. století bohatý měšťan Petr z Lindy. V jeho zdech se ukrývá mnoho příběhů, smutných i veselých… Řeholníci ho již dávno opustili, dnes je borovanský klášter majetkem obce a po rozsáhlé rekonstrukci slouží jako kulturní centrum. Sami se přesvědčíte, že jeho návštěva stojí za to a že vám nabídne vyžití na celý den.

Výlet do kláštera Borovany je cestou za poznáním i potěchou.

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době kláštera Borovany, klášterního parku a zahrad, ceně vstupného a pozvánkách na akce najdete na internetových stránkách Borovansko.

Kde najdete klášter Borovany?

Kraj: Jihočeský
Okres: České Budějovice
Město: Borovany

Kontakt

Informační centrum města Borovany (klášter)
Žižkovo nám. 1
373 12 Borovany

tel.: +420 387 001 356
e-mail: info@borovany-cb.cz 
www.borovansko.cz 

Tip na fajn výlet

Pojďte s námi navštívit Buškův hamr, tedy kovárnu na vodní pohon. Pozoruhodnou památku najdete u jihočeských Trhových Svinů na toku Klenského potoka. Zdejší hamr je jedním ze tří zachovalých funkčních hamrů na území České republiky.