Kosmetické zrcátko způsobilo požár v rodinném domě

UHERSKOHRADIŠŤSKO – U kuriózního požáru zasahovali dnes ráno hasiči v Jalubí na Uherskohradišťsku. Oheň tu v pokoji rodinného domu způsobil škodu za 20 tisíc korun. Vyšetřování příčiny neštěstí ale zamotalo hlavu i vyšetřovateli hasičů.

K požáru se hasiči rozjeli dnes po čtvrt na devět ráno. „Ještě během jízdy oznamovatelka sdělila, že požár v pokoji byl uhašen jedním hasicím přístrojem. Dále sdělila, že prostor je zakouřený a nedošlo k nadýchání zplodin hoření. Po příjezdu jsme provedli průzkum. Pokoj jsme odvětrali přirozeným způsobem,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Vyšetřovatel hasičů však při zkoumání příčiny vzniku požáru narazil na zvláštní věc. „V místě ohniska požáru nebyl žádný vhodný iniciační zdroj, kromě nedaleko stojícího oboustranného kosmetického zrcátka,“ přiblížila problém Javoříková.

Těžko uvěřitelnou událost potvrdila i rekonstrukce

Svědci hasičům vylíčili svou verzi události. „Všichni svědci se shodli v tom, že během návštěvy uslyšeli z požárem poškozeného dva výbuchy. Šli se podívat, co se stalo, a zjistili, že na stolku hoří kosmetické potřeby. Po uhašení plamenů nahlásili požár hasičům,“ prozradila mluvčí.

Při vyhodnocování důkazů na stanici narazil vyšetřovatel na článek z časopisu 112 z roku 2013. Ten popisuje požár z 28. září 2012 v obci Janov nad Nisou. „V průběhu zjišťování příčiny vzniku požáru byla po vyloučení všech reálných možností potvrzena verze, že ke vzniku požáru došlo právě kombinací kosmetického zrcátka a slunečního záření,“ stojí v článku. „Druhý den po události byla v předmětném prostoru objektu provedena rekonstrukce možného děje před vznikem požáru. Byl prokazatelně vysledován „chod Slunce po obloze“ v časových intervalech, které odpovídaly časové ose doby možného vzniku požáru a jeho ohlášení. Zároveň byl proveden reálný pokus se zrcátkem, aby bylo zjištěno, za jakých podmínek je schopné zapálit hořlavé předměty vlivem odražených a soustředěných slunečních paprsků.“

Podle článku bylo prokázáno, že lze ve vzdálenosti asi 1,20 metrů od zrcátka vytvořit optické ohnisko schopné do 35 sekund bez problémů zapálit novinový papír, bílý kancelářský papír do 75 sekund a hrubší tmavý textil do 25 sekund. Pokusem pak byla potvrzena i optická ohnisková vzdálenost odpovídající vzdálenosti zrcátka od křesla v případě popisovaného požáru.  „Na základě těchto indicií a získaných důkazů z místa požáru, byla i v našem případě potvrzena verze, že ke vzniku požáru došlo právě kombinací kosmetického zrcátka a slunečního záření,“ oznámila Lucie Javoříková.

Foto: HZS ZK