V neděli závodili na Hořičkách amatérští cyklisté z celé republiky

NÁCHODSKO – Pod názvem Žernovský bajk ROAD se jel uplynulou neděli třetí ročník silničního cyklistického závodu, který měl své zázemí na Hořičkách. Patnáctikilometrový okruh si přišlo vyzkoušet téměř 130 amatérských cyklistů, kteří se snažili ukázat svůj jízdní um, vytrvalost a rychlost.

Amatérští cyklisté v regionu nemají moc příležitostí poměřit své síly v regulérním cyklistickém závodě. V České republice se sice pořádají velké masové cyklistické akce, ale není jich mnoho a obyčejné závody chybí.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Účast cyklistů je na akci stabilně slušná. Je to možná i proto, že razíme hlavně cestu bezpečnosti, velmi nám pomáhá se zajištěním Policie ČR a jednotlivé obce na trase. Zajistit všechna povolení, stanoviska, zvláštní užívání atd. je poměrně náročné. Vůbec se to nedá srovnávat s bajkovými závody, kdy cyklisty pošlete po šipkách do lesa a oni se vám nějak vrátí. Silniční závody je taková prestižní pořadatelská disciplína. Jsme vždy strašně rádi, když nedojde k žádnému většímu karambolu či úrazu,“ řekl ředitel závodu a starosta Žernova Libor Mojžíš.

Hlavní kategorii mužů na 72 km vyhrál Pavle Šumpík z Jaroslav Kulhavý cycling teamu v čase 1:51:29, druhý skončil Michal Procházka z Cyklo Bendl, třetí  byl Tomáš Kalojíros ze Sparty. V ženách zvítězila Tereza Tvarůžková, druhá byla Karla Nováková, třetí místo brala Karolína Bedrníková. Pořadatelé mysleli také na účast dětí, ty nejmenší závodily na rovince na odrážedlech, další děti do 5 let bojovaly na úseku dlouhém 200 metrů, děvčata a chlapci od 6 do 9 let si s velkou cyklistickou bojovností ozkoušeli pro ně připravený jeden okruh, na starší děvčata a chlapce v kategorii 10 – 12 let čekaly okruhy dva.

Další výsledky se můžete dozvědět zde.

Vítězové obdrželi věcné ceny od partnerů akce firmy Pinguin z Náchoda a Kola Rtyně.