V létě se bude investovat do oprav památek

TRUTNOV – I letos poputují peníze do rekonstrukcí drobných památek, je zapotřebí sochařských prací i zakonzervování. Za posledních pět let bylo investováno do podobných oprav okolo devíti a půl milionu korun.

Ve městě jsou postupně obnovovány kříže, boží muka, pomníky a jiné drobné památky. Letos byl pro revitalizaci vybrán křížek se sousoším Piety před mostem v Bohuslavicích a soubor šesti křížů v oblasti Babí a Horního Starého Města. Kříže se dočkají jen restaurátorské péče, k opravě totiž došlo zhruba před dvaceti lety. Opravy budou probíhat od srpna do října a vyžádají si investici ve výši tři sta tisíc korun. „Pomníček je od 80. let 20. století zasypán víc jak půl metru v náspu chodníku. Má sice novodobý betonový kříž, ten ale již vlivem koroze výztuže praská. Takto znehodnocen byl při stavbě mostu přes Úpu. Vytvoříme proto nový základ a pořídíme i nový pískovcový kříž. Památka tak získá původní a reprezentativní vzhled,“ dodává za město Vlastimil Grof.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Foto: Oficiální www města Trutnov