Voda v táborském Jordánu není vhodná ke koupání

TÁBOR – Povodí Vltavy odebralo v táborské údolní nádrži Jordán poslední odběry vzorků vody v pondělí 25. července 2022. Výsledek odběru ukázal, že voda v jordánské nádrži není aktuálně vhodná ke koupání.

Jak sdělil Jan Potužák, vedoucí vodohospodářské laboratoře Povodí Vltavy v Českých Budějovicích, průhlednost vody v celé nádrži se oproti stavu, který byl zjištěný v první polovině července, snížila na 0,45 metru v přítokové části a 0,5 resp. 0,7 metru ve střední a dolní části nádrže. „Pokles průhlednosti vody souvisí s pokračujícím nárůstem biomasy řas. Jejich aktuální celková biomasa (charakterizovaná koncentrací chlorofylu) už charakterizuje vodu jako nevhodnou ke koupání,“ uvedl Jan Potužák.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Ten dodal, že hlavní podíl biomasy řas je však tvořen hygienicky nezávadnými druhy fytoplanktonu. Hygienicky rizikové sinice zaujímají stále do 10 procent biomasy fytoplanktonu.

Větší kumulace planktonních sinic je pouze v horní části nádrže. Nasycení vody kyslíkem v dolní části vodního sloupce (od hloubky 5 metrů) je prakticky nulové. V horní části vodního sloupce (0 – 2 metru) je naopak voda díky fotosyntetické aktivitě fytoplanktonu kyslíkem přesycená. Teplota vody v hladinové vrstvě se pohybovala od 23 do 25°C.

Další odběry jsou pak plánovány na 8. a 23. srpna 2022.