Češi začínají šetřit – tržby v maloobchodě klesají, řada provozoven krachuje

ČESKO – Nejen v důsledku stále narůstající inflace a rostoucích cen zboží, ale i vzhledem k obavám z blížící se topné sezony začínají Češi šetřit. Naznačují to data Českého statistického úřadu, dle nějž se tržby v maloobchodě meziročně snížily o 6 %. Těžké časy čekají ty, kdo obchodují s oděvy a obuví, ale také ty, kteří se zaměřují na volnočasové aktivity – sport a kulturu.

Z cen v prakticky všech typech obchodů je patrné, že došlo k razantnímu zdražení. A i když Češi dlouho nakupovali v podstatě v obdobných objemech jako v letech předchozích, od června došlo k obratu – lidé totiž začali výrazněji šetřit. I proto si tedy v červnu na tržbách pohoršily v podstatě všechny typy maloobchodních prodejen s výjimkou drogerií a lékáren. Nejvýraznější pokles tržeb ale postihl obchody s oděvy a obuví a také celé odvětví kultury a sportu.

Podle Pavla Březiny, předsedy představenstva Asociace českého tradičního obchodu, je hlavním problémem to, že lidé nakupují méně zboží za více peněz. A nejvíce negativně situace dopadá právě na maloobchod, resp. lokální prodejny např. v menších obcích. V případě, že vznikne ještě větší tlak na růst mezd, a zároveň vzrostou ceny energií, řada menších prodejen se rázem ocitne na hranici ziskovosti, příp. se stanou ztrátovými, a ty, jejichž provoz bude nerentabilní, se budou uzavírat. Provozoven, které již musely ukončit činnost, v letošním roce přibylo – a jednalo se zejména o prodejny specializované (např. pekárny, masny ad.). I když ale dle analytiků maloobchod jako celek (minimálně zatím) v ohrožení není, je třeba počítat s tím, že domácí spotřebitelská poptávka značně zpomalí a pokles tržeb tak bude ještě pokračovat.

Další vlna zdražování se blíží

Přitom dle dodavatelů je v dohledné době nutné čekat další vlnu zdražování – suroviny již musejí producenti zboží začít nakupovat za vyšší ceny, u řady z obchodníků se navíc ještě stále do cen nepromítlo zdražení energií, jelikož jejich ceny měli zafixované. Stejně tak mohli pracovat s různými typy zásob nakoupenými ještě v předešlých obdobích. Všechny tyto faktory pak vstoupí do konečných cen teprve na podzim. Není tedy divu, že dle predikcí začnou lidé nakupovat de facto jen to nejnutnější – a začnou šetřit i na jídle. „Je to logický vývoj, který je reakcí na dvoucifernou inflaci, jíž naši spotřebitelé nyní čelí,“ uvedl Ladislav Minčič, člen Hospodářské komory ČR.

Česká ekonomika oslabuje

Spotřeba domácností je přitom klíčová pro růst ekonomiky – ta tak dle prognóz bude i nadále oslabovat, a to i vzhledem k tomu, že zářijová inflace se má dle České národní banky pohybovat na hodnotách přes 20 %. Celá situace by pak mohla vést i k úpravě programového prohlášení vlády. Debata na toto téma by mohla být zahájena na počátku nového roku poté, co Česko ukončí své evropské předsednictví. Stávající dokument byl totiž přijat ještě před počátkem války na Ukrajině a podle premiéra Fialy (ODS) bude nejspíš vhodné provést související úpravy.