Jak se bezpečně proběhat létem. Jednoduché, a přesto podceňované rady pro běžce

Léto je pro běžce zpravidla nejaktivnějším obdobím roku. Dlouhé letní dny jsou ideální nejen pro trénink, ale také pro závody. Kromě radosti z fyzického výkonu a přívalu endorfinů však k letnímu běhu patří také lijáky, bouřky a samozřejmě vysoké teploty. Záchranáři v létě pravidelně vyjíždějí k množícím se kolapsům z horka.

Úpal, úžeh a dehydratace však zdaleka nejsou tím jediným, co může běžce v létě potkat. Některá rizika nás možná nenapadnou hned při prvním zamyšlení, o to důležitější je být na ně připraven. Chyb, které se mohou pořádně nevyplatit, se dopouštějí nejen začátečníci, ale také ostřílení běžci. Zatímco u prvních se jedná o nezkušenost, u druhých často sehrává svou roli pocit, že již vše mají v malíčku.

Bezpečnost je základ

Pokud si z letního běhu chcete odnést hlavně radost ze zdolaných tras či přírodních krás, a nikoli hororové historky a vzpomínky na místní nemocnici, pak věnujte dostatečnou pozornost bezpečnosti, ať už své či ostatních. Pomohou vám k tomu následující základní pravidla. Na první pohled se vám mohou zdát jasná jako facka, ale divili byste se, kolika lidem se již vymstilo je podcenit.

Pijte!

Každým rokem kolabují lidé (a nemusí jít jen o běžce) kvůli dehydrataci, tedy z nedostatku tekutin. Několik hodin před během, se proto zavodněte. Chystáte-li se na delší běh, mějte v kapse drobné na limonádu nebo vlastní lehkou láhev s pitím. S pivem opatrně. Alkohol snižuje schopnost regenerace organismu. Nejlepší variantou je džus s neperlivou minerálkou, dodá vám kromě vody i trochu minerálů a cukrů. Především hořčík se hodí doplňovat pokud trpíte na křeče. Ale pozor – hořčíkové doplňky před delším výběhem otestujte, na některé jedince totiž působí projímavě.

Jezte!

Začátečníci se často diví, proč se o ně při běhu pokouší lehká zimnice a slabost. Seznamte se s cukrovým dluhem! Nemusíte si nosit na výběh chlebník se svačinou – stačí trochu plánovat, co a kdy před vyběhnutím sníte. Naučte se znát své tělo a zjistěte, co právě vám nejlépe sedne. Navíc pohyb zrychluje peristaltiku střev. Takže se nezapomeňte vybavit vlhčeným toaletním pairem či alespoň papírovými kapesníčky. Svůj výtvor pak vždy pečlivě zahrabejte.

Mazejte!

Spálená a odřená kůže, opruzeniny a k tomu váš slaný pot tvoří velmi nepříjemnou kombinaci. Používejte kšiltovku, opalovací krém a exponovaná místa, která se mohou otírat o textil nebo batoh, preventivně ošetřete vazelínou či jiným mastným krémem. Tradičně náchylná je vnitřní strana stehen, paže v místě končících rukávů a u mužů bradavky. Někdy můžete vidět, jak mužům skrze tričko prosakuje krev z odřených prsních dvorců.

Zůstaňte v kontaktu!

Trailový běh je skvělý – člověk se cítí jako šťastný kamzík, osamoceně kluše přírodou… dokud nečelí samotě s nataženým svalem nebo podvrtnutým kotníkem. Není snazší způsob,  jak se na takovou situaci připravit, než si do mobilu stáhnout aplikaci Záchranka. Když v aplikaci podržíte tři vteřiny nouzové tlačítko, dispečink zdravotnické záchranné služby získá vaši GPS polohu. Navíc hned poté nabídne volání na tísňovou linku 155 – to je nutné také uskutečnit, abychom záchranáři zjistili další potřebné informace. Aplikace automaticky posílá jméno a telefonní číslo volajícího a veškeré zdravotní údaje, které jste si předtím do aplikace vyplnili.

Vnímejte okolí!

Možná si běh rádi užíváte za dunění beatů ve sluchátkách. Pak ale riskujete, že nezpozorujete blížící se hrozbu v podobě rozverného psa, trčící větve, koloběžkáře, dítěte nebo rozjetého cyklisty – v horším případě auta nebo agresivního opilce. Snažte se vnímat své okolí a nebýt duchem nepřítomni. Při běhu je nutné volit vždy stranu, která vám umožní vidět blížící se auto. Nespoléhejte na to, že řidič vás sám spatří a aktivně sledujte provoz kolem sebe. Důvěřujte své intuici a pokud máte z nějakého místa nebo člověka nepříjemný pocit, vyhněte se jim. I kdyby to bylo proti vašemu původnímu tréninkovému plánu – vaše bezpečí a klid je důležitější.

Může vás zajímat:

Bez kafe ráno ani ránu? Záleží kdy si ji dáte. Možná prokazujete svému tělu medvědí službu a nevíte o tom