Rozhledna Bramberk: Pohleďte na krásu Jizerských hor z žulové dámy

Rozhledna Bramberk není jen tak nějaká vyhlídková věž. Je to více než stoletá žulová dáma, která vám nabídne úžasné výhledy na pohoří Jizerských hor a Krkonoš. Vyrazte s námi krásnou jizerskohorskou přírodou na příjemný výlet na rozhlednu Bramberk, a to nejen za výhledy, ale i za poznáním a historií dominanty města Lučany nad Nisou.

Kam až dohlédnete z rozhledny Bramberk?

Z koruny věže, okny vyhlídkové plošiny rozhledny Bramberk částečně uvidíte Jizerské hory a vrchy jejich jižního předhůří – Maxovský hřeben se Slovankou, Bukovou horu, tanvaldský Špičák a smržovskou Vyhlídku. Také vás čekají krásné výhledy na masiv Krkonoš, při dobré viditelnosti můžete spatřit i Sněžku. A to není všechno, dobře uvidíte Černostudiční hřeben, Prosečský hřeben a město Jablonec nad Nisou. Obzoru dominuje Ještědský hřeben a údolím pod vrchem Javorníkem můžete někdy vidět i Ralsko a Bezděz. Na druhém konci tohoto výrazného hřebene se objevují vzdálenější vrchy Lužických hor. Rozhledna Bramberk je prostě dáma, kterou musíte poznat.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Výhled z rozhledny na Bramberku. Zdroj: město Lučany nad Nisou
Výhled z rozhledny na Bramberku. Zdroj: město Lučany nad Nisou

Kudy vede cesta na rozhlednu Bramberk?

K vyhlídkové věži se dostanete nejen pěšky, ale i na kole nebo autem. Pěší turisté se mohou vydat z Lučan nad Nisou po červené, z Jablonce nad Nisou a Smržovky po modré, z Jabloneckých Pasek po žluté nebo zelené a od kostela v Horním Maxově od zastávky MHD po zelené turistické trase. Od maxovského kostela můžete na místo dojet rovněž autem.

Jaká neštěstí potkala rozhlednu Bramberk?

Původní rozhledna na postranním vrcholu kopce Krásný byla dřevěná, postihla ji však pohroma. Při jejím plánovaném slavnostním otevření 28. července 1889 přišel silný déšť a vítr, který zničil transparenty i tribunu. Dřevěnou konstrukci rozhledny na Bramberku několikrát poničila bouře. Zůstala pak dlouho pro veřejnost uzavřená a ztrácela přízeň turistické veřejnosti.

Vyhlídková věž Bramberk. Zdroj: město Lučany nad Nisou
Vyhlídková věž Bramberk. Zdroj: město Lučany nad Nisou

V roce 1912 byla slavnostně otevřena nová, tentokrát kamenná rozhledna, kterou projektoval známý a zkušený jablonecký architekt Robert Hemmrich. Kvalitně provedená stavba, která sloužila turistům desetiletí, žila v nádherné symbióze s vedlejší chatou s vyhlášenou restaurací. Idylickou dobu však v roce 2008 ukončil nový nájemce, který věž i okolní pozemky oplotil a znemožnil tak turistům se k rozhledně byť jen přiblížit. Do této neutěšené situace naštěstí zasáhlo město Lučany nad Nisou, které si rozhlednu pronajalo a věž opětovně zpřístupnilo veřejnosti. Rok 2012 byl pro žulovou dámu významný, v plné síle oslavila své stoleté narozeniny.

Výhled na jizerskohorskou přírodu z rozhledny Bramberk. Zdroj: město Lučany nad Nisou
Výhled na jizerskohorskou přírodu z rozhledny Bramberk. Zdroj: město Lučany nad Nisou

V dubnu 2014 město rozhlednu Bramberk koupilo, nového majitele získala také Chata Bramberk, a tak nezbývá než doufat, že bude postupně obnovena zašlá sláva tohoto nádherného a turisticky vyhledávaného místa. V červenci 2015 byla rozhledna prohlášena za kulturní památku.

Kdy navštívit rozhlednu Bramberk?

Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách města Lučany nad Nisou. Za nepříznivého počasí je rozhledna uzavřena. Na místě si můžete zakoupit turistické známky, deníčky, vizitky, pohlednice a drobné suvenýry.

Vyhlídková věž na Bramberku. Zdroj: město Lučany nad Nisou
Vyhlídková věž na Bramberku. Zdroj: město Lučany nad Nisou

Místo výletu

Kraj: Liberecký
Okres: Jablonec nad Nisou
Město: Lučany nad Nisou

Kontakt

Město Lučany nad Nisou
Lučany nad Nisou 333
468 71 Lučany nad Nisou

tel.: +420 724 345 486
e-mail: lucany@lucany.cz
www.lucany.cz

Tip na fajn výlet

Navštivte Josefův Důl, tlukoucí srdce Jizerských hor. Je to obec s krásnými a zajímavými výletními cíli v krajině, která svým charakterem připomíná severskou přírodu.