Jako skládači puzzle. Komínští technici zkompletují nové trolejbusy

BRNO – Do komínské vozovny dorazily první komponenty a karoserie, ze kterých se poskládají trolejbusy SOR TNS 12. Vlastním zkompletováním cestovních prostředků dopravní podnik ušetří miliony korun, které by jinak vydal za nákup nového kusu.

Dopravní podnik nakoupil skládačky na 40 trolejbusů v hodnotě téměř 300 milionů. Tím ušetří 2,5 milionu na kusu, který by musel koupit již hotový. Pokud se tato vize osvědčí, podnik nakoupí dalších 38 skládaček za stejnou cenu. To by byla úspora 100 milionů. Na sestavování trolejbusů se bude v komínské vozovně podílet dvacet pracovníků. Samotná kompletace vozu zabere dva měsíce. Výrobce do Brna dodal karoserie vozů a komponenty a místní technici provedou montáž kabelových rozvodů, elektrické výzbroje a motorů. „Pak ale nastává období oživování, testování funkcí, zkoušek a revizí. Na úplném konci požádáme Drážní úřad o uvedení do zkušebního provozu a vůz bude moci poprvé vyjet s cestujícími. Předpokládám, že do zkušebního provozu se první vůz dostane na podzim, s cestujícími by mohl vyjet na začátku příštího roku,“ dodal Miloš Havránek, ředitel dopravního podniku. Pod rukama dělníků tak vzniknou standardní nízkopodlažní vozy o délce 12 metrů s klimatizací. V provozu nahradí trolejbusy 21Tr a 14Tr a objeví se na všech linkách kromě 25, 26 a 37, které obsluhují kloubové vozy.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.