Zámek Kinských poodhalí tajemství krásenských skláren

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Od zítřejšího dne až do 4. prosince bude k vidění na zámku Kinských největší sbírka osvětlovacího skla ve střední Evropě, která mapuje 150 let dlouhou tradici výroby skla ve městě.

V rekonstruovaném zámku Kinských jsou ukryty největší poklady z historie sklářství na Valašsku. Několik exponátů vztahujících se k místním sklárnám v Krásně nad Bečvou teď můžete obdivovat i vy. Čekají na vás malované petrolejové lampy, průzračná stínidla s krajkovým leptaným motivem, moderní geometrické tvary třicátých let i světla působící jako plastiky. Všechny předměty byly vyrobeny ve sklárně, kterou ovládala firma S. Reich & Co. od roku 1855 do roku 1934. Světlo z těchto skláren ozařovalo zámořské parníky, paláce, chrámy, luxusní prostory i prostá obydlí. Zvláštní pozornost je věnována výrobkům navrženým Karlem Volfem. Součástí výstavy bude i přednáška Krása světla z Krásna 10. listopadu od 17 hodin.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.