Arboretum Americká zahrada: Objevte krásu přírody v Pošumaví

Arboretum Americká zahrada je velice pozoruhodné místo u městečka Chudenice. Objevte oázu zeleně v Pošumaví. Díky své nedotčenosti, stáří a několika druhům zajímavých dřevin byla lokalita vyhlášena chráněným území se statusem národní přírodní památky. Vydejte se na výlet do arboreta Americká zahrada, najdete zde poučení i odpočinek a mnoho krásného pro oči i duši. 

Navštivte arboretum Americká zahrada, poznáte krásu přírody

Arboretum Americká zahrada se rozkládá v lesním komplexu Žďár, zhruba 2 km od Chudenic v okrese Klatovy. Chráněné území o rozloze necelé dva hektary, které je zároveň národní přírodní památkou, se nachází v nadmořské výšce 585 m n. m. Co všechno v arboretu uvidíte a čím se může Americká zahrada pochlubit? Zahrada je nejucelenějším souborem introdukovaných, převážně severoamerických dřevin na území České republiky. V současnosti je zde soustředěna sbírka čítající více než 200 druhů a kultivarů listnatých i jehličnatých dřevin evropského, asijského a severoamerického původu (od nichž je odvozen název památky). V roce 1843 zde byl poprvé vysazen jedlovec tisolistý neboli douglaska, který je často nesprávně označován jako douglaska tisolistá. Tento exemplář se v Americké zahradě zachoval do současnosti. Dle posledního měření, které proběhlo v květnu 2010, je výška kmene 32 m, výška celého stromu 34,8 m, obvod kmene 572 cm a obvod koruny 68 m.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Projděte se Americkou zahradou. Zdroj foto: Občanské sdružení Otisk
Projděte se Americkou zahradou. Zdroj foto: Občanské sdružení Otisk

Dalším velice významným unikátem je stromový exemplář dřínu květnatého. Méně známý, ale o to významnější, je liliovník tulipánokvětý celolistý, jediný svého druhu ve střední Evropě. Zajímavých dřevin, které zde uvidíte, je mnohem více, například ořechovec plstnatý, dub cesmínolistý, korkovník amurský, halézie karolínská, jochovec olšolistý nebo smrk východní.
Arboretum Americká zahrada byste při svých toulkách po naší zemi neměli minout. Potěší každého milovníka přírody.

Jak vzniklo arboretum Americká zahrada?

Zahradu založil v roce 1828 hrabě Eugen Černín jako školku okrasných, převážně severoamerických dřevin určených pro výsadbu v zámeckém parku Lázeň. Vznik arboreta je datován do roku 1842. Pod jménem Americká zahrada je arboretum známé od roku 1844 a díky své zachovalosti, stáří a přítomnosti některých zajímavých forem dřevin se jedná o jednu z nejvýznamnějších památek svého druhu u nás.
Postupem času začala Americká zahrada plnit funkci zásobní zahrady pro bývalé černínské parky v Petrohradě, Krásném Dvoře u Podbořan i jinde. Největšího rozkvětu dosáhlo arboretum v roce 1874, kdy se jeho vedení ujal lesmistr ve výslužbě Bázl. V této době mu přispíval radou a pomocí též významný botanik Ladislav Čelakovský (syn básníka Františka Ladislava Čelakovského).
V současnosti je vlastníkem Americké zahrady stát, hospodaří zde Lesy ČR s. p. a správu nad tímto chráněným územím vykonává AOPK ČR – Správa CHKO Český les. O údržbu arboreta se fyzicky stará Občanské sdružení OTISK , které provádí dvakrát ročně sečení travního porostu, úklid popadaných větví, podzimní hrabání a odvoz spadaného listí i výsadbu nových dřevin.
Přijeďte se podívat, jak rostou poslední jedinci vysazení v roce 2010, kterými jsou kalina severoamerická, dub velkoplodý, bříza papírovitá, bříza topololistá a jabloň korunná.

Relaxujte v altánku v Americké zahradě. Zdroj foto: Občanské sdružení Otisk
Relaxujte v altánku v Americké zahradě. Zdroj foto: Občanské sdružení Otisk

Turistické informace

Zúčastněte se komentované prohlídky a poznejte jednu z nejznámějších a nejstarších dendrologických zahrad v Čechách. Aktuální informace o prohlídkách a vstupném najdete na internetových stránkách Občanského sdružení Otisk.

Místo výletu

Kraj: Plzeňský
Okres: Klatovy
Městys: Chudenice

Kontakt

Občanské sdružení Otisk
Slatina u Chudenic 22
339 01 Chudenice

tel. : +420 608 975 091
e-mail: otiskos@seznam.cz
www.otisk.org

Tip na fajn výlet

Navštivte muzeum Koloveč, je cestou za tradicí lidových řemesel. Najdete zde rozsáhlou a zajímavou sbírku všeho možného, a dokonce také jeden zajímavý mlýn na přemílání starých bab na mladá děvčata.