Na česko-bavorské hranici stojí nový památník. Připomíná pád železné opony

DOMAŽLICKO – Společný školní projekt „Hranice, otevři se!“ Gymnázia J. Š. Baara a Gymnázia Benedikta Stattlera v Bad Kötztingu se stal inspirací ke vzniku nového památníku.

Ten byl slavnostně odhalen ve čtvrtek 15. září na česko-bavorské hranici na českém území hned vedle frekventované přeshraniční cyklostezky využívané i pěšími turisty. Památník připomíná pád tzv. železné opony na česko-bavorské hranici. Tvoří jej rám vyplněný železnými mřížemi nahoře omotanými ostnatým drátem. Uprostřed jsou tyto mříže ale vyhnuty do stran tak, že vznikl otvor, jímž by bylo možné protáhnout se na druhou stranu.

Slavnostního aktu odhalení památníku se zúčastnili starostové obou partnerských měst, Sandro Bauer z Furthu im Wald a domažlický Zdeněk Novák. Nechyběl ani místostarosta Stanislav Antoš a ředitelky obou zainteresovaných škol, OStDin Birgit Maier a Mgr. Jana Štenglová, skupina učitelů němčiny z domažlického gymnázia a samozřejmě ani studenti, kteří se na projektu „Hranice, otevři se!“ podíleli. „Studenti, kteří se projektu zúčastnili, měli možnost strávit společně několik dní. Pevně věřím, že mezitím vznikly i osobní vazby a kontakty. Přestože mluvili každý jiným jazykem, snažili se najít společnou řeč,“ uvedla ve svém proslovu ředitelka domažlického gymnázia, která neopomněla ani poděkovat plzeňskému koordinačnímu centru mládeže Tandem, které podobné projekty organizuje.

V závěru oficiálního programu vystoupil rovněž Stanislav Antoš jako zástupce pamětníků převratných událostí podzimu 1989. „Když jsem byl ve vašem věku, byli pamětníci neupřímní a jejich proslovy byly ideologicky ovlivněné,“ obrátil se k přítomným studentům. „Buďme všichni rádi za dobu, v níž žijeme,“ prohlásil.

Zdroj: Josef Babor, město Domažlice