Policie bude od čtvrtka hlídat hranice kraje se Slovenskem

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Z nařízení Vlády České republiky dojde od půlnoci ze středy na čtvrtek ke znovuobnovení kontrol na hranicích České a Slovenské republiky.

Počínaje půlnocí ze středy na čtvrtek budou minimálně na následujících 10 dnů po celé délce státní hranice se Slovenskou republikou znovu zavedeny hraniční kontroly na 27 bývalých hraničních přechodech. Na hranici, která je dlouhá více jak 250 kilometrů, bude nasazeno až 500 policistek a policistů a 60 celníků. Směny se budou střídat po dvanácti hodinách. Od začátku tohoto roku do 25. září zajistila jihomoravská policie celkem 8241 cizinců. Jen od 1. do 25. září hlídky policistů zajistily celkem 4867 cizinců. Přitom za rok 2021 bylo na jižní Moravě zajištěno celkem jen 483 cizinců. Jak uvedl ředitel služby cizinecké policie Milan Majer, policii kromě migrantů však neunikají ani samotní převaděči nelegálních migrantů, kterých se v tomto roce podařilo zadržet již 125, trestní řízení bylo zahájeno se 140 převaděči. Přitom v minulých letech šlo řádově o jednotky případů ročně. „Hrozící ohrožení vnitřní bezpečnosti České republiky vyplývá zejména z činnosti organizovaných mezinárodních skupin převaděčů, kteří pochopitelně nechtějí být při páchání tohoto druhu trestné činnosti dopadeni a snahami o útěk často ohrožují nejen sebe, ale i nezúčastněnou veřejnost, což nemůžeme akceptovat,“ doplnil policejní prezident. Kontroly budou probíhat také na všech mezinárodních vlakových spojích vypravených z území Slovenska. Policisté budou nejen na hraničních přechodech, ale také na takzvané zelené hranici. Monitorována má být celá oblast hranic, veřejnost smí překračovat hranici jen na předem určených místech.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.