Janáčkova filharmonie Ostrava přivezla do Německa český orchestr i program

OSTRAVA – První říjnový víkend strávila Janáčkova filharmonie Ostrava v německém městě Bad Wörishofen, kde se představila na Festivalu národů. Program, kterým se JFO v Německu prezentovala, sestával zčásti z českých titulů, ke kterým patřila například hudba Antonína Dvořáka.

Festival národů přináší svým posluchačům jak nejproslulejší hvězdy světa vážné hudby, tak mladičké talenty. Důkazem je účinkování JFO s Mishou Maiskym, který patří k živoucím legendám a pro celý orchestr bylo výjimečným zážitkem jej doprovodit v Dvořákově koncertu, kterým se proslavil.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Na tomtéž koncertě jsme ale doprovodili i bezmála patnáctiletého australského houslistu Christiana Li, historicky nejmladšího vítěze Menuhinovy soutěže,“ řekl manažer JFO Ondřej Daněk.

V programu zazněla i zřídka uváděná Dvořákova Pátá symfonie, která svým pastorálním zabarvením naznačuje skladatelovo slovanské období. Opomenout nechceme ani virtuózní Introdukci a rondo capriccioso pro housle a orchestr francouzského skladatele Camille Saint-Säense.

Na závěrečném festivalovém koncertě 2. října dominovaly operní árie a netradiční italské písně. Janáčkova filharmonie zde doprovodila, pod taktovkou Karla Marka Chichona, jednu z největších hvězd současné opery, uznávanou mezzosopranistku Elīnu Garanču.