Jihomoravští policisté se zaměřili na viditelnost chodců, cyklistů i řidičů

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Policisté se v Jihomoravském kraji zaměřují na viditelnost chodců a cyklistů. Upozorňují zejména chodce a cyklisty na význam reflexních doplňků a bezpečný pohyb v silničním provozu v těchto dnech, kdy dochází k dřívějšímu stmívání a bývá častěji nevlídné počasí.

Policisté se v minulých dnech zaměřili na viditelnost jednotlivých účastníků silničního provozu, neboť s příchodem podzimu se začíná výrazně zkracovat den. S podzimním počasím také souvisí častější mlhy a zhoršené počasí. Je tedy potřeba chodcům, cyklistům i řidičům aut připomenout, že je důležité nejen vidět, ale i být viděn. Chodec, který se pohybuje mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z reflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Doporučuje se však, aby používali reflexní prvky vždy za snížené viditelnosti i v obci. Cyklista je povinen za snížené viditelnosti mít za jízdy rozsvíceno světlo bílé barvy svítící dopředu a zadní světlo červené barvy. Jízdní kolo musí mít také vždy odrazku přední, zadní, boční a na pedálech. Ideálním doplňkem povinné výbavy je také použití reflexního prvku, který je umístěn například na kotníku cyklisty. „Buďme ohleduplní k ostatním účastníků silničního provozu a používejme kvalitní osvětlení na jízdních kolech a dejme tak ostatním o sobě vědět,“ vyzval policejní preventista Miroslav Měchura.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.