Jak bude vypadat věznice po rekonstrukci? Architektonická soutěž už má vítěze

Vizualizace: studio ov architekti

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Chátrajícímu objektu bývalé věznice v Uherském Hradišti svítá na lepší časy. Porota vybrala nejlepší z devíti návrhů na rekonstrukci areálu, který pocházel od pražského studia ov architekti.  Samotná přestavba komplexu by mohla začít v roce 2025.

Zrekonstruovaný areál bude sloužit okresnímu soudu, okresnímu státnímu zastupitelství, probační a mediační službě a zároveň zde vznikne Památník Věznice Uherské Hradiště, připomínající nechvalně proslulou minulost místa v srdci Slovácka. „Věznice má mimořádný potenciál stát se důležitým místem paměti nejenom regionu východní Moravy, ale celé České republiky. Památník by měl připomínat jedno z nejtemnějších období naší národní historie, ale také být živým paměťovým pracovištěm s odbornou knihovnou, badatelnou a zejména výstavními a edukačními programy primárně zaměřenými na školní mládež,“ uvedl ředitel Moravského zemského muzea Jiří Mitáček.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na vítězném návrhu porota nejvíc ocenila celkové architektonické řešení, použité materiály i detail veřejného prostoru, který podtrhuje význam místa s důrazem na vytvoření moderní demokratické instituce s historickou pamětí. Návrh bude nyní dopracováván na základě doporučení odborné poroty.

Vizualizace: studio ov architekti

Přestavba chátrajícího objektu je důležitý krok vpřed

Pro Uherské Hradiště jde o významný projekt, který památkově chráněný brownfiled v centru města změní v důstojný areál 21. století. „Dojde k vypořádání se s chátrajícím objektem, který v sobě nese i tragickou minulost, a k vytvoření nového veřejného prostoru. Vybraný koncept, který ovlivní podobu města na desetiletí dopředu, velmi dobře nakládá s potřebami pro život v moderním městě, zároveň pokrývá všechny požadavky budoucích uživatelů, což byla velká výzva, zejména pro složky justice, a v neposlední řadě dává více než dobrý prostor pro vybudování paměťové instituce,“ zhodnotil starosta Stanislav Blaha.

Rekonstrukce by měla začít v roce 2025, pro veřejnost se komplex otevře pravděpodobně v roce 2028. Veřejnost se s vítězným návrhem může seznámit v rámci výstavy v Redutě, jejíž vernisáž proběhne v pátek 9. prosince od 16 hodin.

Vizualizace: studio ov architekti