Ohňostroj může i zabíjet. Pomozte zvířatům ze zoo prožít klidný konec roku

Ilustrační foto

OLOMOUC – Kdo chová doma nějaké zvířátko, může vidět, jak špatně nese nečekané a hlasité zvuky. To se samozřejmě týká i petard a ohňostrojů, jimiž se mnozí loučí se starým rokem. A stejně jako trpí domácí zvířata, trpí i zvířata v zoo a volně žijící. Zoo Olomouc i letos žádá veřejnost, aby lidé neodpalovali petardy a velké ohňostroje v blízkosti zahrady. 

Zoo Olomouc žádá i letos všechny nadšence ohňostrojů i všechny pyromany z přilehlého okolí, aby zvážili nezbytnost odpalování petard a velkých ohňostrojů v blízkosti zahrady, v níž žijí zvířata, která z přežitku nás lidí mohou zásadně strádat. „Jsem rád, že se najdou lidé, kteří za ta léta berou zoo jako součást svého života, přistupují ke zvířatům v ní podobně jako ke svým vlastním a ohňostrojům se je snaží nevystavovat,“ komentuje ředitel zoo Radomír Habáň.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

50 x citlivější sluch

Zvířecí smysly jsou podstatně citlivější než ty lidské. Představme si, že vše, co slyšíme my, slyší zvířata až 50 x intenzivněji. Zvuky ohňostrojů se tak pro ně mohou měnit v nekonečné peklo, které provází zmatenost, neklid, dezorientace.

Ohňostroj může i zabíjet 

Šok z takto markantních zvuků může způsobit potraty březích kopytníků, rušit hnízdící ptáky i ostatní zvířata. Navíc, pokud se jedná o zvířata žijící ve stádu, u nich může dojít ke splašení, následným zlomeninám končetin, případně i k ušlapání.

Mysleme i na druhé

Je potřeba si zcela nesobecky uvědomit, že něčí radost může znamenat něčí strach. “Děkujeme za vaši ohleduplnost a za to, že se s ohňostrojem odeberete do vzdálenosti, která zvířatům umožní prožít i konec roku tak, jak potřebují,” uzavírá mluvčí zoo Iveta Gronská.