Důležité momenty Slezské metropole roku 2022 představuje ojedinělá výstava

První návštěvníci dorazili bezprostředně po instalaci fotografií. Foto: MMO

OSTRAVA -Konec roku vždy přináší bilanční náladu a nutkání ohlédnout se za jeho uplynulými událostmi. Výstava ve foyer ostravské Nové radnice vychází takovým náladám vstříc. Organizátoři  připravili výběr z fotografií šesti autorů, kteří v rámci své profese rok co rok dokumentují důležité dění v Ostravě. Výstava je zdarma a volně přístupná.

Spouště jejich fotoaparátů cvakaly všude, kde vás napadne. Na veřejných prostranstvích, při společenských, kulturních nebo sportovních událostech, během situací klíčových, významných, kuriozních i těch každodenních, na první pohled běžných.

Díla těchto profesionálů však nemají „pouze“ dokumentaristickou, shrnující, hodnotu. Každý z nich vložil do svých fotografií smysl pro výraz, cit pro atmosféru a předvedl dokonalé zvládnutí svého řemesla. „Široký záběr vystavených fotografií spojuje společná myšlenka. Představit a ukázat Ostravu minulého roku a uchovat momenty, na které by se nemělo a nedá zapomenout,“ uvádí mluvčí města Ostravy Gabriela Pokorná.

Šestici autorů, kteří zachycují krásy Slezské metropole tvoří Adolf Horsinka, Lukáš Kaboň, Jaroslav Ožanu, Vladimír Pryčka, Alexandr Satinský a Jiří Zerzoň.