Památník Adolfa Heyduka: Poznejte příběh básníka, jehož útěchou bylo psaní

Expozice v Památníku Adolfa Heyduka. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku
Expozice v Památníku Adolfa Heyduka. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku

Jak žil a pracoval český básník Adolf Heyduk? O jeho osudech vám povypráví Památník Adolfa Heyduka v Písku, který se nachází v původním bytě tohoto českého poety. Poznejte jeho životní dráhu i tvorbu, jež mu byla oporou v době, kdy jeho rodinné štěstí narušila smrt obou dcerušek.

Památník Adolfa Heyduka zdobí sgrafita

Básník Adolf Heyduk (1835 – 1923) patřil do významné literární skupiny Májovců. Od roku 1860 až do své smrti žil a tvořil v Písku. V roce 1900 si společně s manželkou vystavěli dům v novorenesančním stylu, jehož fasádu zdobí sgrafita se symboly básnictví – Pegasem a Labutí. V bytě, situovaném do 1. patra, Heyduk bydlel a zde přijímal řadu návštěv, zejména z uměleckého světa. Po smrti manželky v roce 1935 přešel byt dědictvím pod správu píseckého muzea, a to v něm zřídilo Památník.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Byt, kde žil Adolf Heyduk. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku
Byt, kde žil Adolf Heyduk. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku

Kde skládal básně Adolf Heyduk?

V bytě Adolfa Heyduka se na chvíli ocitnete na počátku 20. století, protože se zde z té doby dochoval společenský pokoj, jídelna i jeho pracovna, a to s veškerým zařízením – osvětlením, nábytkem, textiliemi, obrazy i drobnými uměleckými předměty. Zajímavá je i básníkova knihovna, která obsahuje značnou část produkce české beletrie i poezie a také literární a umělecké časopisy z přelomu 19. a 20. století.
Na začátku 21. století došlo k rekonstrukci celého domu, a tak si v bývalé ložnici navíc můžete prohlédnout muzejní expozici, která vám přiblíží básníkovu osobnost a jeho dílo. Expozice je doplněna krátkým filmem. Pro příjemné místo odpočinku využijte část zrekonstruované Heydukovy zahrady.

Expozice v Památníku Adolfa Heyduka. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku
Expozice v Památníku Adolfa Heyduka. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku

Malé nahlédnutí do básníkova veselého i smutného života

V roce 1860 přišel na nově zřízenou reálku v Písku jako profesor kreslení a krasopisu Adolf Heyduk. Byl rodákem z Předhradí u Skutče a v době příchodu na jih Čech patřil již mezi známé básníky. Po boku Jana Nerudy, Vítězslava Hálka, Boženy Němcové a dalších se podílel v roce 1858 na vydání almanachu Máj, a je proto řazen do literární skupiny Májovců.
V Písku se mu velmi zalíbilo, oženil se zde s Emilií Reinerovou a navždy se zde usadil. Jeho rodinné štěstí narušila smrt obou dcerušek – Jarmilky a později i čtyřleté Lidušky. Útěchu hledal v literární práci, výsledkem byly tisíce básní zveřejňovaných ve všech tehdejších časopisech a na šest desítek samostatných básnických sbírek. Heyduk zemřel v Písku v roce 1923 a pochován byl na vyšehradský hřbitov. A aktuálně je to právě 100 let, co Heyduk v bytě zemřel (6.2.1923).

Památník Adolfa Heyduka. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku
Památník Adolfa Heyduka. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách Prácheňského muzea v Písku. Klikněte zde.

Kam vyrazit na výlet do Památníku Adolfa Heyduka?

Kraj: Jihočeský
Okres: Písek
Město: Písek

Kontakt

Památník Adolfa Heyduka
Prácheňské muzeum v Písku
Tyršova 438
397 24 Písek

tel.: +420 382 215 040
e-mail: info@prachenskemuzeum.cz
www.prachenskemuzeum.cz

Tip na fajn výlet

Vydejte se do pravěku i za zlatem do Prácheňského muzea, které najdete v bývalém královském hradě v Písku, a objevte dědictví minulosti a kultury nejen z Písecka.
Vyrazili jste na výlet do Písku s dětmi? Vezměte je do tajuplného světa plného objevování v originální expozici Sladovna Písek. Je největší dětskou galerií u nás.