Policie vyšetřuje lživý údaj o šíření TBC na Olomoucku

Ilustrační foto

OLOMOUCKO – Zveřejnění nepravdivé informace o přenosu vysoce infekční tuberkulózy (TBC) na Olomoucku z řad ukrajinských vojáků, kteří cvičili ve vojenském prostoru Libavá, vyšetřuje policie jako šíření poplašné zprávy. Na Twitteru o tom informovala policie. Falšovaná zpráva hygienické stanice varující před tuberkulózou koluje prostřednictvím sociálních médií a elektronické pošty.

Prostřednictvím sociálních médií a elektronické pošty koluje falšovaná zpráva hygienické stanice varující před tuberkulózou, kterou měli šířit ukrajinští vojáci, jež prosinci cvičili ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. „V souvislosti se zveřejněním nepravdivé informace o šíření tuberkulózy na Olomoucku jsme ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy, za který pachateli hrozí až tříletý trest odnětí svobody,” uvedla dnes na Twitteru policie. Nepravdivá zpráva obsahuje informaci, že olomoucká krajská hygienická stanice posílá lidem pozvánky na mimořádné vyšetření na TBC, kterou šíří ukrajinští vojáci pobývající v kraji na výcviku.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje (KHS) na webu uvedla, že oznámení je falešné. „KHS tímto upozorňuje všechny osoby, že se jedná o podvodné oznámení šířené formou e-mailů a následně sociálních sítí a informace v něm uvedené nejsou poskytnuty ze strany KHS. Žádáme všechny osoby, které obdrží toto falešné oznámení, aby je dále nešířily a nereagovaly na ně,“ zdůraznili olomoučtí hygienici.  Zprávu v úterý dementoval i. ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Zprávu na facebookovém profilu nazvaném „Jana Zwyrtek Hamplová fanpage” v úterý na několik hodin sdílela i nezávislá senátorka za Kroměřížsko a právnička Jana Zwyrtek Hamplová. Posléze příspěvek smazala a omluvila se.

V Česku byly děti povinně očkovány proti TBC do roku 2010, vakcinace byla ukončená kvůli malému počtu případů i kvůli významným nežádoucím účinkům. Očkují se jen děti z rizikových prostředí, například novorozenci matek ze zemí s vyšším výskytem nákazy. V roce 2021 bylo v ČR zachyceno 221 případů TBC u osob narozených v tuzemsku a 132 u narozených v zahraničí, z nich 35 na Ukrajině. Cizinci dlouhodobě tvoří asi třetinu případů, nejčastěji šlo o muže, kteří do Česka mířili za prací.