Červené pihy neboli jahodová znaménka na kůži. O co se jedná a co od nich čekat

Foto: Rýdlová J.

„V mládí jsem měla na těle jen několik nepatrných červených teček. S postupujícím věkem jich pár přibylo. Po čtyřicítce se však tato znaménka začala objevovat více a jsou také větší a nápadnější. Jednak nepůsobí na kůži hezky a jednak mám obavy, jestli nejsou nebezpečná. Když jsem o jedno zavadila a strhla ho, hodně krvácelo,“ takto popisuje svůj problém paní Katka (45 let) a není rozhodně jediná. S tzv. jahodovými znaménky se potýká mnoho lidí, a to nejen středního a vyššího věku. Někoho mohou trápit již od mládí. O co se tedy jedná a co s nimi?

Není to piha ani znaménko

Tento nevítaný červený host na kůži se odborně nazývá hemangiom. Nejedná se však ani o pihu, ani o znaménko, ale o nezhoubný nádor. A to nádor krevních cév. V podstatě dochází k abnormálnímu růstu drobných krevních cév (kapilár). Hemangiomy se vytvářejí v povrchové vrstvě pokožky nebo v podkoží, což je spodní vrstva kůže s tukovými buňkami (zjednodušeně tuková vrstva). Zpravidla mají červenou barvu, proto se jim hovorově říká jahodová znaménka. Často připomínají malou bublinku naplněno krví. Bývají mnohdy malá, dosahují jednoho nebo několika milimetrů.

Kde je nejčastěji najdeme

Hemangiomy z počátku opravdu připomínají červenou pihu či malé mateřské znaménko. Postupně se většinou rozrůstají až nad povrch pokožky, takže je nahmatáme jako nerovnost vyčnívající nad kůži. Nejčastěji je najdeme na horní polovině trupu – krk, paže, ramena. Neplatí to však zdaleka pro každého, někdo jich má naopak nejvíce na zádech a přední části trupu.

Proč vznikají

Důvod jejich vzniku stále není plně objasněn. Patrně se jedná o poruchu angiogeneze, tedy procesu novotvorby kapilár. Svou roli zde sehrává i genetika – pokud mají hemangiomy vaší rodiče, budete mít větší sklon k jejich tvorbě i vy. Obecně je jich v mládí méně a začínají se výrazně objevovat po třicítce.

Jsou nebezpečné?

Jedná se o nezhoubné nádory. Obecně tedy nejsou považovány za nebezpečné, ale spíše za kosmetický problém. Zodpovědný člověk by měl však stav své kůže průběžně sledovat. Pokud se hemangiomy, mateřská znaménka či jiné kožní útvary začnou výrazněji měnit, např. zvětšovat, měnit barvu nebo se nápadně množit, je čas navštívit odborného lékaře.

Jak se jich zbavit

Uvádí se, že některé hemangiomy mohu vymizet samovolně. Mnoho lidí má však opačnou zkušenost – nevymizely žádné, spíše věkem přibyly. Můžete si je nechat odstranit, např. laserem. Pokud se však jedná pouze o kosmetické potíže, musíte si zákrok uhradit sami. V určitých případech se mohou také podávat léky, zejména ve formě mastí a gelů.

Z pohledu alternativní léčby se jako prevence doporučuje vyhýbat nadměrnému opalování. Některé typy hemangiomů mohou údajně znamenat problémy s játry, hormonální poruchy či cévní onemocnění.