VIDEO: Osudná chyba drogového dealera na Znojemsku: Prozradil ho špatně označený balíček do Rakouska

Foto: Celní správa JMK

BRNO, ZNOJMO – Dva případy nelegálního obchodování s drogami ukončilo v letošním roce brněnské protidrogové oddělení. Jednoho výrobce a dealera drog zatkli na Znojemsku a druhého v Brně.

V polovině prosince 2022 měl jeden dopravce doručit zásilku do Rakouska, ale nebylo zřejmé komu, proto ji musel otevřít. Uvnitř byly dva sáčky se sušenou rostlinou o celkové váze přibližně tři čtvrtě kilogramu. Přepravce kontaktoval celníky. Těm se podařilo zjistit, že odesilatelem byl muž ze Znojemska. Při závěrečné realizaci celníci našli v mužově garáži součástky pro pěstírnu. Při domovní prohlídce pak ve sklepě rodinného domu objevili maskovaný vchod do zcela nové plně vybavené pěstírny, přibližně čtvrt kilogramu sušeného konopí a hotovost ve výši 165 tisíc korun. „Muž byl zadržen a s návrhem na zahájení trestního stíhání předán Policii ČR. Následně mu bylo sděleno obvinění ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což mu hrozí peněžitý trest nebo trest odnětí svobody v rozsahu jeden rok až pět let,“ sdělila tisková mluvčí Celního úřadu pro Jihomoravský kraj Lada Temňáková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Ve druhém případě šlo o muže, který byl již za drogovou činnost v roce 2021 odsouzen. Koncem ledna při kontrole poštovních zásilek ze zahraničí celníci objevili balíček se 130 tabletami léčiva s obchodním názvem Belbien. Tyto tablety ovšem obsahovaly látku Zolpidem, která je zařazena na seznamu návykových látek a není možné s ní volně nakládat. Celníci proto zahájili trestní prověřování příjemce, kterým byl občan Spojeného království dlouhodobě pobývající v Brně. Muž byl zadržen a v rámci domovní prohlídky celníci zajistili dalších 1600 tablet léčiva, komunikační a výpočetní techniku a další důkazní materiál. „Protože by se muž mohl vyhýbat trestnímu stíhání případně by se pokusil vycestovat z České republiky, soud rozhodl o jeho vzetí do vazby. Policie mu sdělila obvinění z trestného činu, a protože byl za stejnou trestnou činnost v období posledních tří let již pravomocně odsouzen, hrozí mu tentokrát trest propadnutí majetku nebo trest odnětí svobody v rozsahu dva roky až deset let,“ doplnila Temňáková.