Sídlí u vás čápi? Pomozte je spočítat!

JIŽNÍ ČECHY – Už jste letos potkali na svých toulkách přírodou čápa? Anebo sídlí čápi přímo u vás v obci? Možná rádi sledujete průběh jejich hnízdění až do doby odletu. Tak neváhejte a podělte se o informace, které jste získali, s ornitology. Zjišťují nejen jejich počet, ale třeba i čas příletu či počet vyvedených mláďat.

Vaše pomoc je pro ornitology neocenitelná. Co všechno zjišťují? Třeba kolik hnízd je právě obsazeno, kdy čápi obsadí ty zbývající, kolik párů přiletí a kolik vyvedou mláďat. “Průběh hnízdění čápů sledujeme již od roku 2014. Sledování čápů je velmi oblíbené, lidem přináší radost a jejich pozorování není náročné, takže se mohou zapojit celé rodiny,” zve ke spolupráci koordinátorka programu Gabriela Dobruská.

Takže ať už jste rodina s dětmi, školní kolektiv, nebo senior, zapojit se můžete všichni. Stačí sledovat hnízda ve vašem okolí a výsledky pozorování zadat na internetové stránky České ornitologické společnosti. A to i v případě, že hnízdo je prázdné a čáp na něm ještě nebyl.