Kvůli podvodníkovi si sjednala půjčku tři čtvrtě milionu. Měla štěstí, že přišla jen o 150 tisíc

Ilustrační foto

KRAJ VYSOČINA – Že vidina rychlého zbohatnutí může znamenat finanční ztrátu se přesvědčila žena z Jihlavska poté, co naletěla podvodníkovi slibujícímu zisk z kryptoměn. Nakonec ale mohla být ráda, že nepřišla o ještě větší částku. O případu, který se odehrál na začátku letošního roku, dnes informovala mluvčí policie Michaela Lébrová.

Ženu telefonicky kontaktoval „bankéř“ s nabídkou investování do kryptoměn s rychlým a vysokým ziskem. „Žena podvodníkovi umožnila vzdálený přístup do svého počítače a zaplatila základní vklad pro obchodování na burze ve výši 5 tisíc korun,“ uvedla mluvčí.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Hned druhý den se podvodník ozval znovu a nabídl „výhodnou“ investici. Při nákupu kryptoměn v hodnotě kolem 700 tisíc korun měla žena obratem vydělat 200 tisíc. „Vzhledem k tomu, že poškozená nedisponovala požadovanými prostředky, svolila ke sjednání půjčky ve výši 800 tisíc korun. Následně pachatel s jejím souhlasem z těchto peněz odeslal 150 tisíc na zahraniční účet,“ doplnila mluvčí. K dalším transakcím už naštěstí nedošlo, neboť banka po provedené platbě ženě zablokovala účet.

Uvedený případ je jen jeden z řady mnohých. Policie radí, jak se před podobnými podvodníky chránit:

Buďte obezřetní a opatrní, ke každé investici přistupujte jako k rizikové

Neinvestujte celé své jmění

Chcete-li investovat do kryptoměn, obracejte se na renomované a důvěryhodné finanční instituce

Nenechte se po telefonu zlákat k žádným transakcím vašich finančních prostředků

Nikdy nic neodsouhlasujte pod nátlakem

Neinstalujte si softwary pro vzdálený přístup do svého počítače/ mobilu či jiného zařízení

Jestliže se tak již stane, nepřihlašujte se do svého internetového bankovnictví (umožníte tím podvodníkovi přístup k vašim heslům)

Ostražitost by neměla chybět ani při neodůvodněném podezřele rychle rostoucím zisku