Jižní Moravu zasáhl vydatný déšť. Na více místech byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity

Oslava Oslavany, foto: Barbara Dvořáková

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Vydatný a vytrvalý déšť zasáhl v posledních hodinách Jihomoravský kraj. Už v pátek napršelo až 50 milimetrů za 24 hodin.

Český hydrometeorologický ústav varoval před vydatnými dešti, které mohou na jižní Moravě zvedat hladiny řek. Výstraha před povodňovými stupni platí pro Znojemsko, Brněnsko a Blanensko až do nedělního poledne. Nejvíce srážek bylo na Znojemsku. Měsíční průměr za duben je zhruba 30 milimetrů srážek. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře nejvyšší srážky zaznamenali za posledních 6 hodin v oblasti Vranova nad Dyjí na Znojemsku (11,9 mm) a v Jemnici na Třebíčsku (9,1 mm). Na zbytku povodí Moravy nepřekročily 6 milimetrů. „V průběhu noci bylo dosaženo II. stupně povodňové aktivity na osmi místech,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Například předseda povodňové komise města Pohořelice vyhlásil stav pohotovosti v sobotu v 14:20 hodin. Na řece Svratce ve Veverské Bítýšce na Brněnsku platil v sobotu ráno II. stupeň povodňové aktivity. Do přehrady přitéká přes 60 metrů krychlových za sekundu, hladina přehrady se ve velmi krátké době zvedla o 1,5 metru. Dále ho vodohospodáři zaznamenali na profilu Balinka v Balinách nebo na Poříčí v Brně.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na prvním stupni povodňové aktivity byly například řeky Jevišovka na Znojemsku, Svratka v Židlochovicích, Bobrůvka na Tišnovsku nebo Oslava v Oslavanech na Brněnsku. Na vodní nádrži Nové Mlýny se v pátek zvýšil odtok do řeky Dyje až na hodnotu 150 metrů krychlových za sekundu. Průtok v Dyji tak řízeně dosáhl prvního stupně povodňové aktivity. „Ve spolupráci s Lesy České republiky byla část průtoku z Dyje převedena do obory Soutok, kde jsme přistoupili k řízenému zaplavení lužních lesů,“ sdělil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Hasiči vyjížděli kvůli vodě například k zatopené silnici v Hevlíně na Znojemsku, voda také zaplavila sklep v Drnovicích na Blanensku. Podle meteorologů se také v sobotu může objevit občasný déšť nebo přeháňky. Srážky ustanou až ve večerních hodinách.

Ivančice Rokytná, foto: Jana Šnédarová

 

Židlochovice, foto Ivo Tesař