Náročných 48 hodin záchranné služby. Ošetřovali desítky cyklistů, letěl i vrtulník

ilustrační foto (zdroj Novinykraje.cz / foto Tomáš Branda)

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Počasí cyklistice zatím vůbec nepřeje, přesto Moravskoslezští záchranáři během 48 hodin zasahovali u desítky zraněných cyklistů napříč krajem. Zasahoval také vrtulník. Ošetřit museli také dvě děti.

Nejvážněji se zranil šestačtyřicetiletý muž v Heralticích na Opavsku a to v neděli 14. května. „Muž utrpěl při nehodě těžké poranění, ošetřit bylo nutné hlavu, hrudník, břicho a horní končetinu. Posádky jej zajistily fixačními prostředky, podaly nitrožilně léky a letečtí záchranáři pak pacienta vrtulníkem transportovali do ostravské Fakultní nemocnice,“ sdělil mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Druhé poměrně vážné zranění se stalo pátek  12. května. Posádky vyjely na pomoc do Písku, kde ošetřili pětašedesátiletého muže, který si při pádu z kopce poranil hlavu. Po příjezdu posádek byl v bezvědomí a bylo pravděpodobné, že utrpěl i otřes mozku. Muž pak putoval na chirurgii do třinecké nemocnice.

Posádky museli ošetřit také jednoho mladistvého, čtrnáctiletého chlapce, jeho zranění naštěstí nebyla natolik závažná. Mimo chlapce ošetřili také jedenáctiletou dívenku, která se zranila v Jablunkově. „Prvotní vyšetření ukázalo poranění hlavy, končetiny a příznaky svědčící pro otřes mozku,“ okomentoval Humpl. Zranění dalších cyklistů byla různorodá, od zranění končetin, která byla lehčí, až po těžší vícečetná zranění.