VIDEO: V polích u Olomouce byl odchycen pštros, ke kterému se nikdo nehlásil

Fotky a video Zoo Olomouc

OLOMOUC – Odborníci ze Zoo Olomouc včera v podvečerních hodinách odchytili nandu pampového, který se několik dnů pohyboval v polích u Chomoutova, místní části Olomouce. Pták, ke kterému se nikdo nehlásil, našel svůj nový domov u soukromého chovatele.

Včera v podvečerních hodinách došlo k úspěšnému odchytu nandu pampového. Tento běžec se několik dnů pohyboval v polích u Chomoutova, místní části Olomouce. Tady ho monitorovalo olomoucké studio České televize, což usnadnilo i další kroky. Vzhledem k tomu, že se k němu nikdo nehlásil a nad jeho dalším osudem se vznášel otazník, nabídla Zoologická zahrada Olomouc pomoc s jeho odchytem. Zvířete se však ujmout nemohla. Na základě médií kontaktoval zoologickou zahradu soukromý chovatel, který nabídl svou pomoc, aby zvíře nemuselo být utraceno. „Utratit takovéto zvíře je až tím posledním řešením. Proto jsem si přál, abychom využili veškeré dostupné možnosti, které by mohly vést k jeho záchraně. I coby myslivec jsem vydal příkaz „nestřílet“ a jsem za to rád, protože ze spolupráce Odboru životního prostředí Magistrátu města Olomouce a zoologické zahrady vzešel tento příběh se šťastným koncem,“ uvádí primátor Olomouce Mirek Žbánek.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

„Celou akci jsme pojali jako nácvik odchytu zvířat, který jsme úspěšně zvládli. Rád bych vyzdvihl a tímto pochválil své zaměstnance. Jedná se o profesionální a zkušený tým, který vyhodnotil situaci na místě a počínal si tak, že jsem na ně skutečně hrdý. Zásahu jsem se účastnil, netrval déle než hodinu,“ dodává ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň. „Byly možné dvě varianty. Odchyt, kdy jsem trval na tom, aby jej prováděli specialisté z naší zoo, ale jen v případě, že bude možné nandu předat zájemci. A když se odchyt nepodaří, přistoupíme k odstřelu v souladu s právní úpravou v oblasti myslivosti, protože střet s tímto zvířetem, jeho pohyb v městské části nebo dopravní nehoda znamená velký problém. Díky profesionální práci kolegů z naší zoo má nandu nový domov a při odchytu neutrpěl žádnou újmu. Apeluji na chovatele, aby zvířata řádně registrovali a jejich výběhy zabezpečili,“ uzavírá Petr Loyka, vedoucí Odboru životního prostředí olomouckého magistrátu.

Jak se pštros dostal do polí?

Možnou příčinou, proč se původní majitel prozatím ke zvířeti nepřihlásil, může být skutečnost, že zvíře choval nelegálně. Za neevidování hospodářství či zvířete, tím pádem za porušení plemenářského zákona, hrozí sankce, které se u fyzických i právnických osob pohybují až do 1 milionu korun.

Odchyt pštrosa

Místo výskytu