Zdravotníkům na jihlavské ARO pomáhá nový přístroj na monitorování plic

Foto: Nemocnice Jihlava

JIHLAVA – Přístroj fungující pod názvem elektrická impedanční tomografie nově slouží na ARO jihlavské nemocnice. Lékaři mohou díky němu lépe monitorovat plíce pacientů připojených na umělou plicní ventilaci.

„V reálném čase přímo u pacienta můžeme sledovat, v jakém stavu je jeho plicní tkáň. Jestli je například provzdušněná, nebo zaplněná zánětem. Impedanční tomografii využíváme u pacientů v těžkém stavu, kteří jsou připojeni na umělou plicní ventilaci,“ vysvětluje primář ARO Vít Bárta.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Jde o neinvazivní zobrazovací techniku, která se používá k zobrazení a monitorování změn elektrické impedance, neboli odporu tkáně v těle. Přes elektrody umístěné na povrchu kůže se do těla pacienta aplikuje slabý elektrický proud. Ten prochází tkáněmi a přitom se měří odpovídající změny napětí. Na základě těchto dat se vytváří obraz elektrické impedance tkání.

Nově zakoupený přístroj rozšířil na oddělení ARO stávající diagnostické metody. „Před pořízením přístroje jsme využívali CT, rentgen a samozřejmě klinickou zkušenost našich lékařů. Impedanční tomografie nám usnadňuje práci,“ dodává Vít Bárta.

Nový monitorovací přístroj vyšel včetně příslušenství na 2, 3 milionu korun a nemocnice jej pořídila díky evropským dotacím REACT.