Onkologickým pacientům ve Zlíně začne sloužit nový lineární urychlovač

Foto: KNTB

ZLÍN – Na Onkologickém oddělení Baťovy nemocnice slavnostně uvedli do provozu nový lineární urychlovač. Přístroj, který slouží k léčbě ozářením, začne pro pacienty fungovat v průběhu července, a to po absolvování posledních schvalovacích procesů.

Na onkologii měli dříve dva lineární urychlovače staršího typu. Díky tomu mohla nemocnice jeden z nich na začátku roku demontovat a nahradit novým moderním přístrojem. „Pro naše pacienty je to skvělá zpráva, protože nový lineární urychlovač jim přinese větší komfort, stráví na ozařovacím stole méně času. Tím pádem se i zvýší průchodnost onkologických pacientů,“ vyzdvihla primářka Onkologického oddělení Markéta Pospíšková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Po spuštění zařízení do ostrého provozu se začne s přípravou demontáže druhého lineárního urychlovače staršího typu. Celý proces se tak bude opakovat. Druhý přístroj by měl být uveden do provozu do konce roku.

Oba nové lineární urychlovače, které zlínská krajská nemocnice letos pořídila a pořídí, přijdou na více než 133 milionů korun. Sedmdesát procent sumy je hrazeno z evropského dotačního programu REACT-EU.

Komplexní onkologické centrum v současné době léčí celkem téměř 1 300 pacientů. Léčbu ozařováním nyní podstupuje ve zlínské krajské nemocnici 800 z nich.

Foto: KNTB