Čas letních brigád je tu – studenti o ně mají čím dál menší zájem, místa obsazují jiní

Zdroj: Pexels/Snapwire

ČESKO – S počátkem letních prázdnin se samozřejmě děti a studenti těší na dva měsíce, kdy si budu moci užít volný čas. V minulosti ale také platilo, že právě studenti často o prázdninách chodili na různé brigády, které pro ně byly vítaným zdrojem přivýdělku. To se ale aktuálně mění, zájem studentů o letní brigády opadá. Ti, kdo shání výpomoc po čas prázdnin, tak mají často problém pracovníky najít, příp. dané pozici obsazují lidé, kteří již stálé zaměstnání mají…

Nabídka brigád je široká, ale…

Nabídka brigád je v letošním roce vyšší než loni. Po pandemii se dle personálních agentur začíná vše vracet k běžnému stavu. Pracovní výpomoc tak v létě hledají jak zaměstnavatelé v oboru gastronomie, tak i v cestovním ruchu či zemědělství. Ovšem najít brigádníky je stále obtížnější, situaci nijak nepomáhá ani nárůst výdělků. Dle dat portálů nabízejících práci, brigády a další formy přivýdělků, je aktuálně volných okolo dvou tisíc pracovních míst. Zhruba třetina všech nabídek brigád dle personalistů připadá na Prahu, ovšem údaje mohou být dle jejich slov zkreslené. V jiných regionech se totiž brigády hledají spíše přes známé než online. Přibližně polovinu ze všech nabízených brigád pak tvoří nabídky v oblasti služeb a obchodu, třetina pak připadá na pozice týkající se manuálních prací.

Co za to?

Průměrný plat brigádníků nyní dosahuje k cca 150 Kč/hod., což znamená meziroční nárůst o cca 10-15 %. Průměrné mzdy na brigádnických pozicích jsou pak napříč Českem srovnatelné, výjimku tvoří jen Praha, kde průměrný výdělek dosahuje přibližně ke 165 Kč/hod. Zároveň také platí, že pokud zaměstnavatel shání brigádníky „na poslední chvíli,“ obvykle musí nabídnout více. „Výdělky brigádníků rostou rychleji než mzdy v celé ekonomice. Pokud firmy hledají větší množství brigádníků na kratší časové období, musí přidat také nějaký typ prémie za flexibilitu,“ vysvětil tak Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu.

Jak ovšem naznačuje praxe, ani peníze nejsou v mnoha případech nijak velkým lákadlem – např. najít v gastronomii brigádníky, kteří budou pracovat i za průměrný výdělek, je stále těžší. V některých oborech (např. v zemědělství) navíc zaměstnavatelé nenabízejí mzdy hodinovou, ale úkolovou (např. za kilo natrhaných třešní si brigádník může vydělat okolo 15 Kč). O takový typ brigád je zájem ještě nižší.

Tak trošku jiní brigádníci

Ať už jsou to brigády typicky letní (v gastru, cestovním ruchu ad.), nebo třeba i takové, které nabízejí výrobní podniky shánějící výpomoc k „vykrytí“ dovolených svých stálých zaměstnanců, u studentů zájem postupně klesá. Přitom brigády dříve bývaly studentskou doménou. Dnes však na brigády žene ekonomická situace běžně pracující. Těm ani plat, který jim z jejich zaměstnání plyne, na pokrytí běžných výdajů nestačí. Brigáda je tak pro ně jediným řešením, jak stále rostoucí náklady pokrýt.