Na Benešovsku hořelo pole. Byl vyhlášen třetí poplachový stupeň

Foto: HZS Středočeského kraje

SLAVKOV – Nedaleko Slavkova na Benešovsku hořela skládka odpadu, oheň se brzy rozšířil i na sousední hromadu hnoje a pole. Postupně velitel zásahu vyhlásil až třetí stupeň požárního poplachu.

V sobotu v půl druhé odpoledne přijali středočeští hasiči informaci o požáru odpadu na okraji pole u Slavkova. Než hasiči přijeli na místo, plameny již přeskočily i na sousední hromadu hnoje. „Velitel zásahu ihned požádal o vyrozumění starosty obce a vyslání bagru na rozhrnování zasažené hmoty a také o vyslání dobrovolné jednotky z Vrchotových Janovic s další cisternou. Na zdolání plamenů byl nasazen proud z lafety,“ informoval tiskový mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Vlivem větru se plameny brzy začaly šířit i po sousedním posekaném poli. Velitel zásahu vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu a na místo zamířily další jednotky. Před půl třetí hodinou odpolední velitel zásahu zvýšil poplachový stupeň na třetí. Požár strniště se rozšířil na plochu deseti hektarů, v tu chvíli ale už hasiči dostali požár pod kontrolu. „Současně pokračovalo rozhrabávání a dohašování původně zasažené hromady hnoje a slámy u kraje pole. Velitel zásahu odmítl letecké hašení, o kterém se původně také uvažovalo,“ řekl Holomčík.

V půl čtvrté odpoledne velitel zásahu vyhlásil lokalizaci požáru a v sedm hodin večer byl zásah ukončen. Požárem nevznikly žádné škody na majetku a celá událost se obešla i bez zranění osob. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování.