Praktické „předdovolenkové“ tipy: Kdy a kde měnit peníze? A platit v zahraničí kartou, nebo hotově?

Zdroj: Pexels/Kampus Production

ČESKO – Letní sezona tradičně patří času dovolených, a to i těch v zahraničí. Řada lidí tedy řeší, kdy a kde si vyměnit peníze. Stejně tak se zaobírají otázkou, zda je výhodnější platit za hranicemi hotově, nebo kartou. Vše má svá pro i proti, a tak je namístě věnovat pozornost drobným detailům. Právě v nich je totiž skutečně ukryt pověstný ďábel…

Kurz koruny? Rozhodně výhodný!

Jednou z prvních otázek při cestě do zahraničí je, jaký je kurz koruny vůči měně cílově země. Aktuálně je nepochybně skvělou zprávou, že česká koruna v prvním pololetí posílila jak vůči euru, tak i vůči dolaru (byť tedy zároveň oslabila např. vůči forintu či zlotému). Korunu přitom stále svými opatřeními hájí Česká národní banka. Pokud nyní zvažujete, zda vyrazit do směnárny pro peníze, směle do toho. Dle slov analytika Tomáše Cverny klíčové pro kurz koruny bude blížící se jednání Evropské banky (proběhnout má na konci července), po němž by přece jen koruna (ač mírně) mohla oslabit. Ostatně, s oslabováním koruny právě vůči dolaru a euru se obecně v následujících měsících de facto počítá.

Peníze, nebo karta?

Samozřejmě, že do směnárny před dovolenou míří zejména ti, kteří mají v plánu platit v hotovosti. A těch je dle aktuálních průzkumů stále více (cca polovina) než těch, kteří upřednostňují bezhotovostní platby kartou. „Bezhotovostní platby jsou u nás i ve světě stále běžnější a v některých státech jsou již i preferovaným způsobem placení, kdy se tak hradí i minimální útraty u obchodníků,“ shrnul přímo Tomáš Hládek, odborník na platební styk z České bankovní asociace.

Podle dalšího odborníka Jana Figlovského pak lze do těch nejběžnějších destinací, kam Češi míří (tj. Chorvatsko, Itálie, Německo ad.) bez obav vyrazit právě s platební kartou, jelikož tam je síť jejich akceptace skutečně široká. Bez hotovosti se tak lze prakticky obejít. Přesto je vhodné u sebe alespoň nějaký drobný obnos v hotovosti vždy mít. Např. i pro případ ztráty karty. Tehdy však platí, že díky moderním technologiím již banka i na dálku dokáže tomu, kdo o platební kartu přišel, poslat její mobilní verzi do telefonu během několika málo minut.

V místní měně, nebo v korunách?

Řeč je v tomto případě samozřejmě o tom, jakou volbu vybrat při platbě kartou. Platební terminály totiž v zahraničí dávají na výběr, zda se má zaplatit v místní měně, nebo v korunách – tedy po provedení tzv. dynamické konverze. Ta je samozřejmě nevýhodná a přepočet na koruny bývá obvykle s výrazně horším kurzem. Řada českých bank se této problematice již v minulosti věnovala a snažila se také o sovětu – zběhlí cestovatelé jsou tedy v těchto případech přece jen informovanější. Některé tuzemské banky pak přímo umožňují tuto konverzi v zahraničí v nastavení karty zakázat.

Základní pravidla

Při cestách do zahraničí je tedy na každém, jaký způsob plateb zvolí. Jsou však destinace, kde stále platby kartou běžné nejsou. Je tedy vhodné informovat se předem. V případě, že je zrovna výhodný kurz koruny vůči požadované měně, je vhodnější platit hotově (byť platby kartou jsou nepochybně bezpečnější). A co se týká samotné výměny peněz, jedná-li se o měny, které jsou v českých směnárnách běžně dostupné, je rozhodně spolehlivější provést směnu tam. České směnárny totiž podléhají určitému dohledu, přičemž jeho pravidla v zahraničí mohou být diametrálně odlišná (nebo vůbec žádná).