Počty nákaz boreliózou rostou – infikovaných klíšťat totiž přibývá. Jak se jim vyhnout?

Zdroj: Pexels/Erik Karits

ČESKO – Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) lékaři za první letošní pololetí zaznamenali již 921 případů boreliózy. To je o cca desetinu více než v loňském roce. Počty nakažených se pak dle parazitologů odvíjejí od celé řady dílčích faktorů – a to i včetně lokálního přemnožení drobných hlodavců, kteří jsou pro klíšťata ideální hostitelé, či změn v krajině (zarůstání nevyužitých pozemků, ale i rušení travnatých ploch) a samozřejmě také počasí (k nižším teplotám se totiž pojí také nižší aktivita klíšťat). Jak se nákaza projevuje a jak se jí bránit?

Nač si dávat pozor?

Příznaky kontaktu s nakaženým klíštětem se mohou projevit záhy, ale i několik měsíců poté. Za varovný signál lze považovat červenou skvrnu v místě, kde bylo klíště přisáto, ale také bolesti svalů a kloubů. Po (opatrném) vytažení klíštěte a náležité desinfekce místa přisátí by tedy měl každý tomuto inkriminovanému místu věnovat pozornost. V případě přetrvávajících problémů je namístě co nejdříve navštívit lékaře, boreliózou lze totiž efektivně léčit prostřednictvím podání antibiotik.

Vedle boreliózy a klíšťové encefalitidy jsou pak klíšťata i zdrojem dalších onemocnění, např. anaplazmy. Ta se projevuje podobně jako chřipka, nezpůsobuje ji ale vir, ale bakterie. I proto je tedy důležitá správná diagnostika – jedině tak totiž může být stanovena vhodná léčba. Klasickou prevencí před nemocemi, které klíšťata přenášejí, je užití repelentů a samozřejmě také důkladná kontrola po návratu z přírody. Platí totiž, že pokud je klíště vytaženo včas, i když je boreliózou infikované, nemoc se u člověka rozvinout nemusí.

Infikovanost klíšťat boreliózou je přitom aktuálně velmi vysoká, hlavně v městských parcích. „V některých parcích je to každé třetí či i každé druhé klíště, které je infikováno boreliózou,“ uvedla tak Kateřina Kybicová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymeskou boreliózu ze Státního zdravotního ústavu. Dle posledních dostupných dat SZÚ je nejvíce klíšťat, která jsou nakažena boreliózou, v oblastech Českého Krumlova, Českých Budějovic, Třebíče, Žďáru nad Sázavou, Přerova, Šumperka, Plzně, Tachova a také v pražských lesoparcích.

Jakým místům se vyhnout napoví Klíšťapka

Ti, kdo se chystají do přírody, ale mohou využít svůj mobilní telefon nejen k navigaci, ale právě i k výběru lokality dle toho, kde jsou v Česku klíšťata aktivní. Stejně tak lze skrze mobil určit místa, kde je riziko nákazy boreliózou vysoké. Obojí dokáže nová aplikace Klíšťapka – data jsou však dostupná také online na webu. Celý projekt je výsledkem spolupráce výzkumníků z České zemědělské univerzity a dalších institucí. Zatímco doposud využívaná mapa aktivity klíšťat, kterou spravuje Český hydrometeorologický ústav, pracovala jen s parametry teploty vzduchu ad., Klíšťapka zohledňuje např. i typ lesa, nadmořskou výšku apod. Kromě toho uživatelům nabízí celou řadu užitečných tipů, jak se před klíšťaty chránit.