Užijte si slavnosti v prostorách selského baroka

HOLAŠOVICE – Víte, že už je to pětadvacet let, co se Holašovice dostaly na seznam kulturního dědictví UNESCO? Přijďte posedět, obdivovat selské baroko, popovídat a společně oslavit nejen tuto událost. Selské slavnosti se tu totiž konají už po čtyřiadvacáté. Co vás čeká letos?

Staročeský jarmark v kulisách holašovických statků vás zavede do doby, v jaké se trhy pořádaly ve druhé polovině devatenáctého století, případně na začátku století dvacátého. Obdivujte dobová lidová řemesla, rukodělný um a ukázky lidové tvořivosti zlatých českých ručiček. Využijte unikátní příležitost vidět předvádění původních řemeslných technik, zručnost a cit pro tradiční řemeslnou tvorbu. A navíc si některé z řemesel můžete osobně vyzkoušet. Ke správnému jarmarku patří i lidová zábava, a tak nebudou chybět vystoupení kejklířů, dětmi oblíbené projížďky na koních, či dřevěný ručně poháněný kolotoč.

Pojďte si hrát jako kdysi! Chyťte kapra v kádi do ruky a zasoutěžte si o nejlepší jihočeský koláč či buchtu. Aby vám to šlo dobře od ruky, zahrají vám k tomu na Selských slavnostech v Holašovicích od 21. července také hudby různých žánrů.