Od včerejšího rána 16 požárů. Hasiči mají napilno

Požár pole
Požár pole u Jindřichova na Přerovsku, fotky Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

OLOMOUCKÝ KRAJ – Přestože v Olomouckém kraji platí zákaz rozdělávání ohňů v přírodním prostředí, mají hasiči napilno. Horké počasí bez deště si vybírá svou daň. Od včerejšího rána vyjížděli hasiči v kraji k 16 požárům.

Kvůli zvýšenému nebezpečí požárů v důsledku vysokých teplot a suchého počasí vyhlásil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek již minulou středu 12. července zákaz rozdělávání ohně v přírodním prostředí a pálení klestí. Zákaz platí až do odvolání. O opatření jsme vás informovali v tomto článku. Navzdory tomu hasiči od včerejšího rána evidují v kraji 16 požárů “V průběhu posledních hodin evidujeme v Olomouckém kraji zvýšený počet požárů,” informoval mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Podle něj současný stav překračuje hranice možností nejen fyzické připravenosti hasičů, ale i dostupnosti techniky pro zdárné likvidování požárů bez výrazných nebezpečí,”

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Velké požáry

Posledním takovým příkladem je dnešní ranní požár na Šumpersku. V Třemešku, části Oskavy, si hasiči museli poradit s požárem v lesním porostu, v terénu kde doslovným vyjádřením zasahujících hasičů šlo o místa která projede stěží traktor či jiná podobná lesní technika do těžkého terénu. Hořelo tu na ploše zhruba 30×30 metrů, nicméně v místech se skalnatým terénem.

Další z náročnějších zásahů byl požár u Jindřichova na Přerovsku. Od kombajnu, který se naštěstí včetně další zemědělské techniky podařilo uchránit, začalo hořet pole, podle odhadu hořelo až 25 hektarů. Oheň se dostal až do nedalekého lesa. “Kousek odtud je i letní tábor,” dodal Hošák. Na místě zasahovalo 14 hasičských jednotek, pomoci jim přijeli i kolegové z Moravskoslezského kraje. Naštěstí se jim podařilo zabránit rozšíření ohně na větší plochu lesa a letní tábor se jim podařilo uchránit.

Třetí z větších událostí se odehrála v Bílsku na Olomoucku, kde chytilo silážní podzemní úložiště. Hasičům situaci komplikovalo nedostatečné množství hasební vody v okolí, které vyřešili dálkovou dopravou z přehrady Vilémov. V postupné likvidaci jim výrazně pomohla zemědělská technika. Po vyvezení hořícího materiálu dohledali nedostupná ohniska.

Nezvyklé případy

Hasiči vyjížděli také k běžným zásahům, jako požáry aut či odpadkových košů. Kromě toho řešili řešili i nezvyklé situace, například požár záhonů před domem a podobně. Znovu likvidovali požár v blízkosti věznice Mírov, ve Slatinicích po požáru polního porostu došlo k zakouření objektu, který hasiči pomocí přetlakové ventilace odvětrali. A například v Rokytnici na Přerovsku hořel strom u kořenů a kvůli neprůjezdnosti terénu požár řešili dobrovolní hasiči z Troubek společně s profesionální jednotkou z Přerova.

Požár ve skalnatém terénu
Požár ve skalnatém terénu v Třemešku na Šumpersku
Požár siláže
Požár prostor pro uskladnění siláže v Bílsku