Hygienici na Vysočině testovali zmrzlinu. Potvrdili zlepšení kvality

Foto: KHS Kraje Vysočina

KRAJ VYSOČINA – S letní sezónou se kontroly hygieniků opět zaměřily na kvalitu točené zmrzliny ve stáncích. Z 25 odebraných vzorků nevyhověly pouze tři. Zlepšení zaznamenali hygienici jak v čistotě provozoven, tak i v jakosti a zdravotní nezávadnosti produktů.

V rámci kontrol si krajská hygienická stanice vytipovala padesát zmrzlinových stánků v regionu. „Jedná se o stánky, kde je prodávána točená zmrzlina vyráběná studenou cestou. Sledovali jsme celkovou čistotu provozu, stavební stav provozovny, dodržování sanitace zmrzlinového stroje, používání pracovního oděvu, uvedení informace o obsažených alergenech i jak je manipulováno s kornoutky. U nových provozovatelů jsme zjišťovali řádné oznámení činnosti,“ vyjmenoval Zdeněk Novotný z krajské hygienické stanice v Jihlavě.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Hygienici odebrali 25 vzorků točené zmrzliny k mikrobiologickému vyšetření. „Z nich nevyhověly 3 vzorky, ve kterých laboratoř prokázala nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae,“ doplnil Zdeněk Novotný. Pracovníci hygieny zároveň provedli stěry z pracovních ploch, výrobních zařízení i pomůcek k výrobě zmrzliny.

Pravidelné kontroly stánků jsou zejména v letní sezóně nezbytné, neboť zmrzlina může být zdrojem řady infekčních onemocnění. I když výsledky kontrol ukazují na zlepšení situace, je stále považována za rizikovou potravinu. Krajská hygienická stanice se bude pravidelným kontrolám nadále věnovat.