Mřížkový mrkvovník s jablky. Přidáním mrkve do těsta prospějete svému zdraví

Foto: Rýdlová J.

Mrkev nemusí být pouze součástí zeleninových příloh. Výborně ji lze také upotřebit při pečení sladkých moučníků. A proč ji přidávat například do těsta? Kromě toho, že dodá těstu pěkné zabarvení, přinese našemu zdraví i řadu benefitů.

Jak získat z mrkve maximum živin

Mrkev je pro naše tělo zdrojem důležitých látek. Nejčastěji se hovoří o betakarotenu (provitamínu A), který přispívá k dobrému zraku. Jestliže mrkev sníme syrovou a samotnou, využijeme z ní jen několik málo procent. Jejím nastrouháním výtěžnost zvýšíme. Pokud ji zkombinujeme s tukem, např. přidáním trochy oleje do mrkvového salátu, dostaneme se již na desítky procent využití. U mrkve však získáme maximum tím, že ji povaříme a podáváme s tukem. Dlouhé pečení, pravda, není tak šetrné jako kratší povaření, ale i tak si tělo aspoň trochu přijde na své.

Mrkev nám také dodá potřebnou vlákninu a, což většina lidí neví, jakožto zelenina pomáhá snížit glykemický index potravin. Pokrm se zeleninou a trochou tuku nás zasytí na déle, zároveň tolik nerozkolísá množství cukru v krvi, což je důležité zejména pokud si musíme hlídat hmotnost nebo máme sklon k diabetu.

Mřížkový mrkvovník s jablky

Těsto

250 g tuku (máslo, Hera)

250 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

250 g jemně strouhané mrkve

1 vejce

1 prášek do pečiva

Náplň

Jablka, skořice, rozinky, cukr, případně strouhaný kokos nebo rozemleté ovesné vločky na zahuštění

Postup

Tuk necháme změknout a z uvedených surovin vypracujeme těsto. Mouku přidáváme postupně, její množství se totiž může lišit v závislosti na obsahu vody v mrkvi. Těsto musí mít takovou konzistenci, aby ho bylo možné vyválet. Připravené těsto rozdělíme na dvě části v poměru 2:1. Obě vyválíme na tenko.

Větší díl vyváleného těsta přeneseme na plech nebo do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Na něj umístíme náplň z jablek. Menší díl rozkrájíme na proužky, které umístíme jako ozdobnou mřížku na povrch koláče a dáme péci. Jakmile těsto chytne zlatavou barvu a odlepuje se od okrajů plechu, je čas vytáhnout koláč z trouby. Po vychladnutí můžeme mrkvovník ozdobit čokoládovou polevou.