Dělostřelecká tvrz Dobrošov: Vydejte se podzemím do historie Československa

Dělostřelecká tvrz Dobrošov u Náchoda. Zdroj: Shutterstock.com/Radowitz
Dělostřelecká tvrz Dobrošov u Náchoda. Zdroj: Shutterstock.com/Radowitz

Dělostřelecká tvrz Dobrošov je impozantní pevnost, která je dokladem mimořádné technické dovednosti minulých generací. Poznejte příběh železobetonové pevnosti, která měla patřit do soustavy československého pohraničního opevnění na Náchodsku, ale nikdy nebyla dostavěna. Připravte se na nezapomenutelný zážitek a vzrušující putování podzemními chodbami do minulosti, kdy měla tvrz plnit klíčovou roli ve vojenských událostech.

Objevte zapomenutý svět v podzemí

Dělostřelecká tvrz Dobrošov nedaleko Náchoda je svědkem pohnuté vojenské historie. Měla být svého času klíčovým obranným bodem a součástí výstavby obranných pevností na severní hranici Československa. Opevnění se mělo skládat ze dvou pěchotních a dvou dělostřeleckých srubů, otočné dělostřelecké věže, minometné otočné věže a vchodového objektu. Stavba probíhala od roku 1937 do roku 1938 a dokončeny byly pouze tři objekty – pěchotní srub N-S 72 Můstek a N-S 73 Jeřáb a dělostřelecký srub N-S 75 Zelený. Během prací byly vyrubány podzemní sály skladů a ubikací a chodby o celkové délce 1750 metrů, byly vyhloubeny šachty do všech podzemních místností, podzemí bylo téměř z poloviny vybetonováno, a byla vyražena odvodňovací štola.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Dělostřelecká tvrz Dobrošov u Náchoda. Zdroj: Shutterstock.com/Radowitz
Dělostřelecká tvrz Dobrošov u Náchoda. Zdroj: Shutterstock.com/Radowitz

Prozkoumejte unikátní vojensko-historickou památku

Vydejte na výlet do dělostřelecké tvrze pevnosti Dobrošov. Je součástí regionálního Muzea Náchodska. Čeká vás prohlídka nedostavěné železobetonové památky, která se dodnes zachovala v původním stavu.

  • Základní okruh (2 hod.) s průvodcem zahrnuje vstup do návštěvnického centra s interaktivními prvky a moderním kinosálem a prohlídku srubů Můstek a Zelený i cestu podzemní chodbami mezi těmito objekty. Prohlídka je fyzicky náročná, zdolávat budete až 408 schodů.
  • Prohlídka srubu Jeřáb a přilehlé části podzemí (1 hod.) také probíhá s průvodcem (pouze červenec a srpen) a je fyzicky náročná se vstupním otvorem 90 x 110 cm a obsahuje 350 schodů.
  • Základní okruh a srub Jeřáb (3,5 hod.) s průvodcem (dostupná pouze červenec a srpen) zahrnuje prohlídku srubů Můstek a Zelený, podzemní chodby mezi těmito objekty, srub Jeřáb a přilehlou část podzemí a Návštěvnické centrum. Na fyzicky náročné trase je až 758 schodů a prochází se vstupním otvorem 90 x 110 cm.
  • Navštívit můžete také pouze expozici v Návštěvnickém centrum (1 hod.) bez průvodce, prohlídka není fyzicky náročná.
  • Vydejte se na noční prohlídku pevnosti. S průvodcem během 2,5 hodin prožijte atmosféru srubu Jeřáb při dobovém osvětlení petrolejovými lampami. Prohlídku můžete absolvovat jen ve vybraných termínech, je fyzicky náročná a zdoláte při ní až 408 schodů.
Pevnost Dobrošov u Náchoda. Zdroj: Shutterstock.com/castigatio
Pevnost Dobrošov u Náchoda. Zdroj: Shutterstock.com/castigatio

Praktické informace pro návštěvníky pevnosti Dobrošov

  • Na prohlídku je vhodné teplé oblečení a pevnou turistickou obuv, v podzemí je 8 °C.
  • Psům (a jiným zvířatům) vstup zakázán na všechny okruhy a do všech budov.
  • Částečně bezbariérový přístup je možný pouze po předchozí domluvě.
  • Doporučujeme přijít alespoň hodinu před vstupem do podzemí.

Kde se dělostřelecká tvrz Dobrošov nachází?

Kraj: Královéhradecký
Okres: Náchod
Obec: Dobrošov

K pevnosti lze dojet hromadnou dopravou z obce, nebo autem, nedaleko pevnosti je vyhrazené parkoviště pro návštěvníky (GPS 50.3992522N, 16.2037283E).

Kdy přijet a kde získáte bližší informace?

Informace o otvírací době, vstupném a aktuální sdělení najdete na níže uvedených kontaktech a internetových stránkách.

Dělostřelecká tvrz Dobrošov
547 01 Náchod

telefon: +420 724 120 498
e-mail: dobrosov@muzeumnachodska.cz
www.muzeumnachodska.cz/dobrosov

Provozovatel

Muzeum Náchodska
Masarykovo náměstí 1
547 01 Náchod

telefon: +420 491 423 248
e-mail: dobrosov.pokladna@muzeumnachodska.cz
web: muzeumnachod.cz

Tip na výlet v okolí

Poznejte další vojenské objekty, a to Březinka, Běloveský pevnostní skanzen a dělostřeleckou tvrz Skutina.