Při přihlašování do bankovnictví nebyla dost opatrná. Podvodníci ji připravili o stovky tisíc

Ilustrační foto

KRAJ VYSOČINA – Policisté na Vysočině zaznamenali nové případy internetových podvodů. Podvodníci vytvářejí falešné internetové stránky bankovních společností a nepozorní lidé jsou po přihlášení na ně okradeni o peníze uložené na svých účtech.

O případu, který se stal na konci minulého týdne ženě z Vysočiny, dnes informovala mluvčí policie Jana Kroutilová. „Žena na stránkách zadala své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, ale přihlásit se jí nepodařilo. Když jí přišla SMS zpráva, o které si myslela, že je nutná k autorizaci přístupu, nevědomky umožnila pachateli zmocnit se jejího účtu,“ popsala mluvčí.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V době, kdy se žena do bankovnictví nemohla přihlásil, prováděl pachatel bez jejího vědomí finanční transakce. „Odčerpal peníze nejen z jejího účtu, ale i z účtu příbuzné, ke kterému má žena dispoziční práva. Celková škoda se tak vyšplhala až k 700 tisíc korun,“ doplnila mluvčí.

Jak je vidět, měli bychom být při přihlašování do internetového bankovnictví opravdu opatrní. „Taková podvržená stránka může svým grafickým vzhledem odpovídat velmi věrně skutečné webové stránce bankovní instituce, navíc při hledání odkazu se může objevit v čele nabízených odkazů, tedy před odkazem na skutečné stránky příslušné finanční instituce. Cílem útočníků je pomocí vyplněných přihlašovacích údajů aktivovat aplikaci Smartbanking, ze které mohou zadat příkaz k platbě,“ vysvětlila Jana Kroutilová.

Nedejte podvodníkům šanci

Při přihlašování do internetového bankovnictví věnujte dostatečné množství času a pozornosti zkontrolování, zda se opravdu jedná o stránky příslušní finanční instituce.

Pravost webových stránek lze jednoduše ověřit kontrolou adresního řádku, kde by se měla před adresou webové stránky objevit ikona zámku, pod níž si můžete ověřit certifikát dané webové stránky (finanční instituce).

Před přihlášením do internetového bankovnictví se přesvědčte, že odkaz neobsahuje písmena, znaky či cokoli jiného, které by tam být neměly.

Při platbách pečlivě kontrolujte, jaké transakce potvrzujete.

Při příchozím SMS zprávách důkladně čtěte obsah zaslaného sdělení.

Lze si uložit předem odkaz na stránky svého internetového bankovnictví, a to pro chvíle, kdy spěcháte a nebudete mít na kontrolu tolik času.

Nikdy nejednejte unáhleně, myslete na to, že případná chyba vás může stát veškeré vaše úspory.