Revoluce v cestování: Do Kolína přes Čáslav a Kutnou Horu vyjely moderní RegioPantery!

Moderní jednotky RegioPanter. Foto: ČD

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Dnes dopoledne poprvé dorazily do Středočeského kraje na pravidelné lince vlaky RegioPanter. Tyto moderní jednotky ode dneška obsluhují osobní vlaky na trati č. 230 mezi Havlíčkovým Brodem a Kolínem. V následujících letech se rozšíří také na další tratě ve středních Čechách.

Ode dnešního dne bude pravidelně obsluhovat osobní vlaky na trati č. 230 z Havlíčkova Brodu přes Světlou nad Sázavou, Golčův Jeníkov, Čáslav a Kutnou Horu do Kolína.

Revoluce v cestování

Cestující se podle ČD mohou těšit na revoluci v cestování. Nové nízkopodlažní, klimatizované jednotky usnadní cestování handicapovaným, seniorům nebo rodinám s malými dětmi. Mají ergonomicky tvarované sedačky s dostatečným místem pro nohy. Najdete tu klimatizaci i moderní audiovizuální informační systém.

Tyto komfortní vlaky zároveň mohou sloužit jako mobilní kancelář – train office. Čas na cestě lze tak využít k práci, ke studiu, nebo třeba sledování filmů. A to díky Wi-Fi připojení, elektrickým zásuvkám, USB portům nebo sklopným a rozkládacím stolkům. „Věříme, že nové vlaky přilákají na železnici nové cestující, stejně jako se to stalo v jiných regionech,“ uvedl člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

„Vnímáme to jako další díl do naší skládačky, postupné celkové modernizace železniční dopravy ve Středočeském kraji. Jestliže chceme, aby cestující jezdili hromadnou dopravou a platili za to přiměřenou cenu, pak jim musíme nabízet vlaky splňující požadavky na komfort pro 21. století.

Kam vyjedou další?

Příští rok se na středočeské elektrizované tratě rozjede dalších dvaadvacet Panterů. Již nyní jsou ve výrobě. Panteři vyjedou na trasy z Prahy do Ústí nad Labem a do Čáslavi přes Kolín. V modernizaci techniky v elektrické i motorové trakci hodláme pokračovat i v dalších letech,“ dodává radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký.

Výbava RegioPanterů

  • moderní světlý a přehledný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými čalouněnými sedačkami;
  • bezbariérový nástup s podlahou vozidla ve výši moderních nástupišť bez nutnosti překonávat schody, pro cestující na vozíku budou vybaveny plošinou pro překlenutí prostoru mezi nástupištěm a podlahou vozu, na zastávkách s nižšími nástupišti usnadní nástup dodatečný výsuvný schod;
  • moderní bezpečné předsuvné dveře ovládané tlačítky, centrálně uzavírané a blokované již před rozjezdem vlaku, navíc pro nevidomé a slabozraké budou čelní dveře jednotky vybavené dálkovým ovládáním, obsluhovaným slepeckou vysílačkou, a akustickým majáčkem;
  • prostorné bezbariérové WC přístupné také osobám na vozíku s uzavřeným systémem a vybavené sklopným stolem pro přebalování kojenců;

 

Vozy 2. třídy
Vozy 1. třídy. Zdroj: ČD