Až pětina elektřiny zadarmo. Olomoucká fakultka instaluje na střechách fotovoltaiku

Fotovoltaika na střechách
Foto FN Olomouc

OLOMOUC – Na nových  i stávajících pavilonech v areálu Fakultní nemocnice (FN) Olomouc vyrůstají fotovoltaické elektrárny. Už teď je jejich výkon takový, že za příznivého počasí pokryjí až dvacet procent aktuální spotřeby elektřiny. Do budoucna toto číslo ještě poroste, ve fázi přípravy a realizace jsou totiž fotovoltaiky na dalších budovách.

Fotovoltaické elektrárny provozuje FN Olomouc nyní na svých objektech A (centrální modrý monoblok), Y (II. interní klinika – gastroenterologická a geriatrická), S (Ortopedická klinika) a P (ambulantní pavilon Hemato- onkologické kliniky). Fotovoltaika už je nainstalovaná také na novostavbě pavilonu G (Oddělení klinické alergologie a imunologie). „Zde čekáme na povolení k připojení k distribuční síti ČEZ, bez nějž nelze systém provozovat,“ vysvětluje hlavní správce areálu FN Olomouc Vladimír Olejníček a dodává, že dalšími budovami, kde je již vysoutěžen dodavatel a chystá se realizace, jsou pavilon Q (Dětská klinika) a nemocniční ubytovny.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Stávající fotovoltaické elektrárny nyní pokryjí zhruba pětinu momentální spotřeby celého areálu nemocnice. „V něm také zde vyrobenou elektřinu beze zbytku využíváme, čímž odpadá nutnost pořizovat nákladné bateriové uložiště. Takto dosažená úspora energické energie má pochopitelně nemalý dopad i na životní prostředí,“ konstatuje Vladimír Olejníček.

Vše má být na webu

Všechny údaje týkající se výkonu svých fotovoltaických systémů a spotřeby i úspor energie plánuje Fakultní nemocnice Olomouc v dohledné době zveřejňovat na svém webu. Vedle budování a provozování fotovoltaik nemocnice šetři životní prostředí také dalšími způsoby – třeba stavěním pasivních budov, zateplováním těch starších či zřizováním nabíjecích stanic pro elektromobily. Zaměstnanci mohou také upozornit na plýtvání energiemi v areálu nemocnice na speciální mailové adrese.