Kraj navýšil podporu malých obchodů na venkově

Ilustrační foto

OLOMOUCKÝ KRAJ – Olomoucký kraj navýšil dotace do programu Obchůdek, kam se přihlásilo téměř 170 zájemců. Potíž byla v tom, že sedm miliónů korun, které byly k dispozici původně, stačily na pokrytí požadavků jen třetiny žadatelů. Krajská rada proto rozhodla, že rozpočet Obchůdku stoupne na jedenáct miliónů korun. Podporu tak získají další malé prodejny, na něž by se jinak nedostalo.

„Peníze na navýšení dotačního programu půjdou z rezervního fondu. Chceme vyjít lidem maximálně vstříc a pomoci s provozem malých obchodů tam, kde jsou na nich lidé často závislí, protože do větších nákupních center mají daleko,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje. Program Obchůdek je zaměřený na podporu prodejen v malých obcích. Ty jsou pro jejich obyvatele často jedinou možností, kde si nakoupit potraviny a další základní zboží. Týká se to především matek s dětmi nebo seniorů, kteří se z vesnic do městských supermarketů nedostanou. Kraj už před časem rozhodl, že obchůdkům pomůže. Celý projekt vznikl za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

„Podpora malých prodejen na venkově je pouze jednou částí našeho plánu, kterým zlepšujeme život na venkově. Přímo na vesnice se zaměřuje Program obnovy venkova, kde mohou obce čerpat dotace například na cesty, chodníky nebo projektovou dokumentaci,“ zdůraznil Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro regionální rozvoj.