Zastavte se na chvíli u obrazů

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Poprvé v naší republice máte možnost seznámit se s tvorbou korejské umělkyně Jongsuk Yoon. Je považována za jednu z nejinspirativnějších umělkyň současné mezinárodní scény a její obrazy zachovávají věrnost emocím. Jak na vás budou působit?

Jongsuk Yoon se narodila v roce 1965 v jihokorejském Onyangu a v roce 1995 se přemístila do Evropy, kde se věnovala studiím. Její dílo najdete v mnoha soukromých sbírkách, stejně jako muzeích a institucích. Vedle asijské tušové malby a jeskynních maleb ji ovlivnilo setkání s významným malířem německého expresionismu 20. století Ernstem Ludwigem Kirchnerem. Pro jeho malbu bylo typické především dynamické vyjádření vnitřní emoce, místo aby věnoval hlavní pozornost vnějším rysům objektů a krajin. Práce Jongsuk je celá o cestě, tedy o procesu, nikoliv o reprodukci. Sama své obrazy popisuje jako „krajiny mysli“. Vnitřní krajiny, v nichž se barva a tvar, povrch a gesta překrývají a splývají v poetické vyprávění. Krajina zde není chápána primárně jako reprezentace, nýbrž se jedná o určité vyjádření duševního rozpoložení.

Zastavte se na chvíli. Třeba u některého z obrazů výstavy Jongsuk Yoon: October Sky. Zachovávají věrnost emocím, tak typickým pro asijskou malbu. Jak na vás zapůsobí? To zjistíte od 8. září v Galerii současného umění a architektury na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.