V Otrokovicích začala fungovat nábytková banka

Ilustrační foto

ZLÍN – Druhou šanci pro starý nábytek nabízí nábytková banka, kterou v říjnu otevřeli v Otrokovicích na ulici Svobodova 1909. Jedná se o místo, kde lze předat k opětovnému použití použitelný nábytek a jejíž provoz je vázán na provoz místního sběrného dvora.

Nábytková banka plní sociální a ekologickou funkci a naplňuje koncept cirkulární ekonomiky. Dává druhou šanci nábytku, prodlužuje tím jeho životnost a je tak jedním z nástrojů řešení předcházení vzniku odpadu. „Jedná se o další pomoc obyvatelům města a zároveň o zabránění plýtvání s nábytkem, kterému je možné vdechnou ještě druhý život v některé další domácnosti. Spolu s plánovanými re-use pointy jde o další krok k minimalizaci vzniku odpadů a aktivitu směřovanou k ochraně životního prostředí,“ uvedl otrokovický místostarosta Petr Ťopek.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nábytková banka přijímá použitelný nábytek, zejména židle, stoly, stolky, skříňky, police, sedací soupravy, postele, dětský nábytek a podobně. Všechny předměty přijímané do nábytkové banky budou přebírány pouze čisté a funkční a o jejich přijetí rozhoduje výhradně obsluha nábytkové banky.

Pro občany je tato služba zcela zdarma. „Pokud chcete předat použitelný nábytek, je možné vhodnost předání a stav věcí konzultovat předem telefonicky 577 680 435 nebo prostřednictvím e- mailu nabytkova.banka@muotrokovice.cz s pracovníky sociálního odboru Městského úřadu Otrokovice. K e-mailu je vhodné přiložit fotografie nábytku nebo dalších věcí, které chtějí lidé do nábytkové banky předat,“ upozornil Kamil Hric, vedoucí oddělení sociální pomoci Městského úřadu Otrokovice.

Od března do října je nábytková banka otevřena v úterý od 15 do 18 hodin, ve čtvrtek od 15 do 18 hodin a v sobotu od 9 do 12 hodin. Po zbytek roku je možné přijít v úterý od 14 do 16.30, ve čtvrtek od 15 do 16.30 a v sobotu od 9 do 12 hodin.