Druhý temelínský blok opět vyrábí elektřinu. Elektrárna již pracuje na plný výkon

ilustrační foto (zdroj pixabay.com)

ČESKOBUDĚJOVICKO – Druhý temelínský blok minulý týden začal vyrábět elektřinu. Operátoři ho k přenosové soustavě připojili po výměně třetiny palivových souborů. Energetici také zkontrolovali bezpečnostní systémy nebo turbínu. Celkově během odstávky zvládli přes 16 tisíc činností včetně 68 investičních akcí. Spolu s elektrárnou Dukovany je aktuálně v provozu šest jaderných bloků.

Druhý temelínský blok začal elektřinu do přenosové soustavy dodávat při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Plného výkonu by měl dosáhnout během několika dní. Energetiky teď čekají testy na osmdesátiprocentním výkonu reaktoru, při kterých budou především ověřovat rovnoměrné rozložení výkonu v reaktoru. Sledovat budou i další zařízení, především turbínu, kde při provozu rozhodují setiny milimetrů.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Najíždění bloku po odstávce je vždy velmi pozvolné. Je spojené s řadou ověřování. První dny nám ukáží, zda nebude potřeba další doladění. Svým způsobem to lze přirovnat ke kontrolní jízdě servisního technika před předáním vozu zákazníkovi,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Během odstávky energetici vyměnili třetinu ze 163 palivových souborů, zkontrolovali bezpečnostní systémy nebo provedli 68 investiční akci. I s dodavateli se do prací zapojila přibližně tisícovka lidí. „Odstávky šesti jaderných bloků plánujeme a koordinujeme tak, aby docházelo k minimálnímu souběhu. Je to důležité z hlediska kapacit našich dodavatelů i situace v přenosové soustavě. Z Temelína se teď práce plynule přesouvají na odstávku čtvrtého bloku v Dukovanech, která začne v závěru tohoto týdne,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Temelínská elektrárna pracuje na plný výkon

Druhý temelínský blok pracuje na plném výkonu. Operátoři jej dosáhli necelé tři dny od jeho připojení k přenosové soustavě. Dosažení plného výkonu předcházely kontroly při 80 procentech. Energetici při nich necelý den ověřovali rozložení výkonu reaktoru. Podobné kontroly dělají temelínští odborníci ještě po dosažení plného výkonu. Jde o závěrečné ověření během nájezdu bloku z odstávky, při kterém se fyzici zaměřují na palivo a kalibraci měřících systémů. Vedle toho odborníci sledují chování i dalšího zařízení v jaderné a nejaderné části včetně turbíny.

Temelín má za sebou obě letošní plánované odstávky. První blok byl pro kontroly a výměnu palivových souborů odstaven na necelé dva měsíce od 7. dubna do 8. června, druhý pak od 18. srpna do 7. září.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 11,6 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.