Kontrolovali chodce, cyklisty a emise u vozidel

ilustrační foto (zdroj shutterstock)

NEPOMUK – KRALOVICE – ŽELEZNÁ RUDA – Minulý čtvrtek 5. října proběhla v Plzeňském kraji dopravní akce, při které se policisté zaměřili na kontrolu cyklistů a chodců. U chodců kontrolovali, zda při snížené viditelnosti mají na sobě reflexní prvky, dodržují pravidla při pohybu na komunikaci a přecházejí na přechodu pro chodce na zelený signál.

U cyklistů policisté prováděli orientační dechovou zkoušku, neboť i pro cyklisty platí, že nesmí řídit pod vlivem alkohol a ani drog. Samozřejmě prováděli kontrolu i vozidel, kdy zkontrolovali na 262 aut a celkem odhalili 109 přestupků.  O dopravní akce státní policie informovala policejní tisková mluvčí Eva Červenková.

U chodců policisté zjistili osmadvacet přestupků a u cyklistů pět. U Nepomuka policisté zastavili ke kontrole řidiče elektrokoloběžky, jejíž řidič spáchal hned několik přestupků. Vzhledem k vysokému výkonu elektrokoloběžky by měla již být registrována v registru vozidel, měla mít zákonné pojištění, řidič měl být vlastníkem patřičného řidičského oprávnění a při jízdě měl mít ochrannou přilbu. Tento řidič elktrokolebožky měl ještě ke všemu pozitivní orientační test na omamné a psychotropní látky. Do této akce se také zapojili i policejní preventisté, kteří ukázněným chodcům a cyklistům rozdávali reflexní předměty.

Hned následující den policisté na severním Plzeňsku zastavovali ke kontrole vozidla a prováděli u nich měření emisí výfukových plynů. Z šesti vozidel, u kterých policisté měřili emise, hned u čtyř vozidel zjistili překročení stanovených limitů. Policisté na místě vyřešili přestupkové jednání a na závadových vozidlech omezili technickou způsobilost na dobu 30 dnů, během kterých musí být závada odstraněna.

V pondělí se policisté připojili k celorepublikové dopravně bezpečnostní akci, která byla zaměřena na věnování se řízení. Policisté zkontrolovali 507 vozidel a zjistili na 141 přestupků. Nejčastěji zjištěným přestupkem bylo u 36 řidičů telefonování za jízdy, 21 řidičů usedlo do vozidla, které nemělo vyhovující technický stav a v 17 případech policisté zjistili překročení povolené rychlosti. Při této akci policisté na Železnorudsku zastavili ke kontrole jednapadesátiletého řidiče, který při orientační dechové zkoušce na alkohol nadýchal hodnotu 2,3 promile.

Včerejší den vyjeli dopravní policisté na kontrolu na dálnici D5 a zjišťovali u řidičů nákladních vozidel, zda se věnují řízení. Z 30 kontrolovaných řidičů u 26 z nich policisté zjistili porušení předepsaných zákonů. Řidiči nejčastěji telefonovali během jízdy, nebyli připoutáni a někteří neměli zaplacený poplatek za užití dálnice.