Prudké zdražení parkovného v Kolíně potěší městskou kasu, občany už méně

Ilustrační foto: Stavba roku

KOLÍN – Výrazné zvýšení cen parkovného v ulicích města pravděpodobně příliš lidí nepotěší. Nejvíce zdraží celodenní stání na parkovišti u nádraží v Kolíně. Nyní vyjde na 20 korun, od ledna 2024 zdraží pětinásobně.

Během rekonstrukce vlakového nádraží vzniklo v blízkosti parkoviště s kapacitou pro 104 vozů. Město nasadilo cenu 20 korun za 24 hodin, velmi vstřícnou k těm, co dojíždějí vlakem za prací.

Skok na pětinásobek

Od 1. ledna ale dojde k zásadní změně. Stání půjde zakoupit i na polovinu dne – 12 hodin, cena však vyskočí na 60 korun. Za celodenní stání lidé zaplatí rovnou stovku. Všechny lokality ale kromě nádraží se podle radnice zpoplatní pouze v pracovní dny od 7 do 18 hodin.

Raději zdarma autobusy

Faktem je, že ceny se v Kolíně se neměnily od roku 2012. Vzhledem k inflaci a růstu nákladů na údržbu už byly neudržitelné. Město zároveň doufá, že lidé kvůli dražšímu parkování začnou více využívat autobusy, které jsou zdarma.

Odbor dopravy městského úřadu nepředpokládá, že by zdražení cen stání zhoršilo parkování v ulicích u nádraží, že by řidiči nechávali svá auta kdekoliv, by to bylo zdarma.

Náměstí a ostatní ulice

Parkování na Karlově náměstí dosud stojí 30 korun za hodinu, od ledna to bude o desetikorunu více. V ostatních ulicích pak stání vyjde na 20 korun za hodinu či 50 korun za den.

Foto: Město Kolín