V Jihočeském kraji dnes stávkuje přes tři sta škol a školek

ilustrační foto (zdroj pixabay.com)

JIHOČESKÝ KRAJ – K dnešní stávce se připojilo přes sedmdesát procent základních, středních a mateřských škol v Česku. V Jihočeském kraji se jedná zhruba o třetinu škol a školek. Cílem je zabránit dalšímu snižování výdajů ve školství, které by nesporně negativně ovlivnilo kvalitu vzdělávání.

„Naším společným zájmem je, aby děti získaly kvalitní vzdělání a aby si ze školních let odnesly co nejvíce užitečných znalostí a dovedností, se kterými se v životě dobře uplatní. V zájmu naší společnosti by proto mělo být, abychom dětem vytvořili ty nejlepší podmínky pro vzdělávání a připravili jim i sobě perspektivní budoucnost,“ říká předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků František Dobšík.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Důvody, proč Českomoravský odborový svaz vyhlásil výstražnou stávku, jsou podle slov Františka Dobšíka jednoznačné. „Nedostatek finančních prostředků ve školách by způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce. To znamená především omezení dělení tříd na skupiny, ve kterých je vzdělávání efektivnější, dále zvyšování počtu žáků ve třídách, omezování volitelných předmětů a možná i likvidaci malotřídek. Snížení finančních prostředků na asistenta pedagoga by ohrozilo společné vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Snížení finančních prostředků by rovněž omezilo pořizování učebnic a pomůcek pro vzdělávání. Pokud se naplní avizované škrty počtu nepedagogických pracovníků, bylo by velmi těžké zajistit provoz škol. Ve svém důsledku to může mít vliv na kvalitu a dostupnost školního stravování,“ vysvětluje.

Stávka na jihu Čech

V Jihočeském kraji je dnes podle slov mluvčí Českomoravského odborového svazu pracovníků Jany Kašparové úplně či částečně zapojeno celkem 369 škol.

V Českých Budějovicích se do stávky částečně či plně zapojilo 20 z 32 základních i mateřských škol a školní jídelny, které jsou zřizovány městem České Budějovice (zde je kompletní seznam).

V Písku se zapojily všechny základní a mateřské školy zřizované městem Písek. S výjimkou jedné školy nebudou mít otevřenu v tento den ani družinu nebo klub. Víc jsme informovali již v minulém týdnu zde.

Čtyři základní školy a šest ze sedmi mateřských škol se pak připojilo k celostátní stávce v Českém Krumlově. Na ZŠ Linecká se připojují do stávky jen učitelky a učitelé z druhého stupně, žáci však budou mít ve škole zajištěný jiný program. Naopak stávky se vůbec neúčastní MŠ Tavírna.

V Prachaticích dnes došlo k uzavření Mateřské školy Krumlovská, Mateřské školy Zahradní a Mateřské školy Skalka. Provoz pro děti pracujících rodičů, kteří nezbytně potřebují umístit dítě v tento den do školky, je zajištěn v Mateřské škole Česká. Dále vstoupí do stávky Základní škola a Montessori mateřská škola Prachatice, Národní 1018. Provoz je přerušen na celý den ve všech součástech. Základní škola Prachatice, Vodňanská 287 a Základní škola Prachatice, Zlatá stezka 240 se ke stávce nepřipojí.

Radomír Kouba, vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy v Táboře pak oznámil, že ve městě zůstaly zcela uzavřené tři základní školy. Částečně omezený provoz mají Základní škola a Mateřská škola Tábor, náměstí Mikuláše z Husi, Mateřská škola Tábor, Kollárova a Mateřská škola Tábor, Sokolovská. Do stávky se pak vůbec nezapojila Základní škola a Mateřská škola Tábor-Měšice, Základní škola a Mateřská škola Tábor-Čekanice.

Například v Základní a Mateřské škole náměstí Mikuláše z Husi se do stávky zapojila větší část zaměstnanců, mimo provoz je 2. stupeň ZŠ a školní družina. Základní a Mateřská škola, Husova se připojila k výstražné stávce celá. „Vzhledem k počtu stávkujících zaměstnanců nebylo možné zajistit ani omezený nebo náhradní
provoz. V pracovním procesu zůstane z celkového počtu sto dvanácti zaměstnanců pouze jeden pedagogický zaměstnanec a jeden provozní zaměstnanec, další čtyři zaměstnanci jsou dlouhodobě nemocní,“ uvedlo vedení školy.

Ve Strakonicích vstoupila podle našich informací do stávky Mateřská škola Strakonice, Šumavská 264, v Mateřské škole Strakonice, A. B. Svojsíka 892 pouze školní jídelna a místní Gymnázium.

K pondělní stávce v Jindřichově Hradci se pak připojila Střední odborná škola a střední odborné učiliště Jindřichův Hradec, Základní škola Jindřichův Hradec III, Vajgar 692, Obchodní akademie T. G. Masaryka a jazyková škola s právem SJZ a Gymnázium Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci.