Cyklus Beseda X se v příštím roce vrátí do Klicperova divadla

foto: Klicperovo divadlo

HRADEC KRÁLOVÉ – V příštím roce  se do Klicperova divadla vrátí cyklus představení Beseda X. Diváci se mohou v únoru, březnu a dubnu těšit na tři skvělé divadelní zážitky. Cyklus představení BESEDA X přináší divákům jednou měsíčně ve Studiu Beseda alternativnější, autorské a či dravé projekty hostujících divadel a dělá programovou nabídku Klicperova divadla zajímavější a barevnější.

V minulých letech se tento cyklus potkal s pozitivním diváckým ohlasem a na poptávku po takovém druhu dramatiky reaguje i pravidelná dramaturgie Studia Beseda, která má za cíl představit hradeckému publiku práci nejmladší generace českých divadelních režisérů či čerstvých absolventů divadelních škol. Studio Beseda se tak stává místem pro poznání nejnovějších divadelních trendů a nová dramaturgie má za cíl reagovat na aktuální témata, která rezonují ve společnosti.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

První inscenací z edice Besedy X v roce 2024 bude autorský stand-up Iris divadelního souboru Tantehorse. Iris je třetím dílem z inscenačního cyklu Invisible o ženách umělkyních, které z různého důvodu zmizely z centra pozornosti, nebo se do něj nikdy nedostaly. Iris je, jak název napovídá, věnován herečce Iris Kristekové, která je hradeckým divákům známá díky spolupráci na inscenacích Hana a Její pastorkyňa. Ona sama pak černohumorným a sebeironickým způsobem ve formě stand-up comedy vypráví svůj příběh o tom, jak navzdory transgeneračním traumatům a extrémní sociální situaci dokázala jít za svým snem a předávat sílu dál. Režie se ujala režisérka, choreografka, výrazná osobnost tanečního a fyzického divadla a autorka románu Baletky Miřenka Čechová. Diváci se na Iris mohou těšit 4. února 2024 ve Studiu Beseda. Začátek představení je v 19:00.

V březnu do Hradce Králové zavítá pražské A studio Rubín s autorskou inscenací Propast autorky Dagmar Fričové v režii Lucie Ferenzové. Ráno po párty se vedle sebe probudí muž a žena. Propast by klidně mohla být romantickým příběhem o dvou neznámých. Ale jak je možné milovat, když mizí ptáci, mizí les a mizí vzduch. Inscenace Propast se zábývá často hlubokou propastí jménem deprese. Přes závažné téma se ale jedná o trefnou a vtipnou studii života dnešních třicátníků, kterou zdobí mimořádné herecké výkony Jany Kozubkové a Šimona Krupy. Propast se rozevře ve Studia Beseda 6. března 2024 v 19:00.

V dubnu přijede pražské Švandovo divadlo s inscenací Trójanky. Původní hru inspirovanou motivy z řecké mytologie napsal kmenový režisér Švandova divadla David Košťák. Ale na rozdíl od stejnojmenného Eurípidova dramatu nechává zaznít hlas obyčejných žen, těch, které se u klasiků řeckého dramatu ztráceli jako součást chóru. Inscenace sleduje osud tří žen, kterým válka vzala vše, co do té doby považovali za samozřejmé. Žen, které stojí na prahu nového života v cizí zemi. První se snaží využít možnost neznámého světa ve svůj prospěch, druhá se v zájmu přežití sbližuje s nepřítelem, zatímco třetí čelí tomu, že se jí nedaří naplnit obraz, jaký od ní společnost očekává. V režii ukrajinské režisérky Anny Turlo herecky excelují Anna Grundmanová, Anežka Šťastná, Marie Štípková a Jan Grundman. Představení proběhne 2. dubna 2024 od 19:00 ve Studiu Beseda.

Všechna tři představení je možné zakoupit v cenově zvýhodněném předplatitelském balíčku, který je v prodeji od pondělí 11. prosince v předprodeji Klicperova divadla na Gočárově třídě, nebo on-line ZDE.