Podvodník ze Zlínska se roky skrýval v zahraničí, dopadli ho na letišti

Ilustrační foto

ZLÍNSKO – Dlouho trvalo spravedlnosti, než si našla cestu k dnes již dvaatřicetiletému muži z obce u Zlína, který se od roku 2017 vyhýbal trestnímu stíhání. Zpět do Čech přiletěl před několika dny, aby si vyřídil nový cestovní pas, hned na letišti ho ale zadrželi policisté.

Kariéru podvodníka začal muž v roce 2016 ve čtyřiadvaceti letech. „Ve firmě, kde byl v té době zaměstnaný, si půjčoval od kolegů peníze, které nevracel a jménem firmy objednával a platil zboží, které využil pro vlastní potřebu. Firmu a zaměstnance připravil o 220 tisíc korun. Vedle toho měl provádět stavební dozor při stavbě rodinného domu, přitom ale falšoval jednotlivé faktury řemeslníků, navyšoval fakturované částky a přišel si tím na 91 tisíc korun,“ přiblížila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Když s ním ve firmě rozvázali pracovní poměr a zároveň se rozešel s přítelkyní, začal se ubytovávat v hotelech ve Zlíně, kde neplatil za ubytování ani stravu. Nakonec ho v jednom luxusním hotelu zadrželi po oznámení majitele policisté. Za ubytování a konzumaci dlužil ve čtyřech hotelech téměř 60 tisíc korun.

Protože neměl kde bydlet, odjel na Jižní Moravu, nechal se ubytovat u staršího vinaře, kterému slíbil, že mu pomůže na vinici. „Mladý muž se mu odvděčil tím, že prostřednictvím dvou platebních karet, které našel v domě zároveň s PINy, vybral z účtů vinaře téměř 300 tisíc korun a o výběr dalších 300 tisíc se pokusil. Majitel účtů na to přišel až poté, co obdržel oznámení z banky o debetu na účtu,“ uvedla Kozumplíková.

Poté odjel do Prahy, kde se dopouštěl podobných podvodů. Záhy odcestoval do Austrálie, na Nový Zéland, na Bali, do Thajska, Portugalska a Španělska. V několika státech proti němu vedli další trestní stíhání, v některých byl dokonce uvězněn či stíhán vazebně.

Muž je obviněný z krádeže a podvodu, v současnosti je stíhán na svobodě. „K většině svých prohřešků se přiznal, slíbil zaplatit vzniklou škodu a podle vlastních slov je připraven vést normální život. V případě odsouzení mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody,“ dodala Kozumplíková.